Proverbele, sau Whakataukī, cum le numesc ei, joaca un rol foarte important in cultura oamenilor Maori. Acestea sunt folosite ca puncte de referinta in viata de zi a acestei populatii fascinante indigene din Noua Zeelenda, care continua sa ne provoace cultura pe care o credem mai civilizata si mai mareata.

1. Wh ia te iti kahurangi ki te t ohu koe me he maunga teitei/ Cauta comoara pe care o pretuiesti cel mai tare: daca iti pleci capul, sa fie in fata unui munte semet.

Invata sa ai aspiratii inalte si sa te auto-respecti, mergand mereu inspre directia care iti face cinste si pe care tu o consideri valoroasa.

2. Whatungarongaro te tangata toit te whenua/ Oamenii dispar, pamantul ramane.

Este o zicala care semnifica conexiunea intrinseca a poporului maori cu Mama Pamant si respectul pe care acestia il poarta casei noastre comune. Este un adevar pe care cu toii trebuie sa ni-kl amintim mai ales in astfel de timpuri cand mana omului a pus in pericol viata Pamantului.

Citeste si Thich Nhat Hanh: Scrisoare de dragoste catre Planeta Pamant

3. Tangata ako ana i te whare, te turanga ki te marae, tau ana/ Un om bine-invatat acasa, va fi de neclintit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Aceasta zicala se refera la faptul ca unui copil caruia i se da o educatie buna si valori, fiind in acelasi timp pretuit de familia lui, va ajunge sa se comporte bine nu doar in cadrul familiei ci si in societate si in viata lui.

Foto: Flickr/ Simon Willison

Foto homepage: Pixabay

4. Pe masura ce o plasa veche se invecheste, ii ia alta locul.

Aceast proverb se refera la momentul cand un lider in varsta nu mai este in masura sa conduca, acesta este inlocuit cu un lider mai sanatos.


5. He kai kei aku ringa/ E hrana la capatul mainilor mele.

Acesta este un proverb maori care ne arata ca succesul il putem atinge prin forta efortului si muncii noastre.

6. Kaua e mate wheke mate ururoa/ Nu muri precum o caracatita, ci precum un sarpe ciocan.

Caracatita este cunoscut pentru ca nu opune nici un fel de rezistenta capturii. Aceasta zicala este folosita pentru a incuraja pe cineva sa nu se lase batut.

ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași? Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale


Foto: fluffy_steve2

7. Tama tu tama ora, tama noho tama mate/ Un om activ va fi sanatos in timp ce un lenes se imbolnaveste.

Aceasta zicala este folosita de tribul Maori pentru a-si incuraja copiii sa participe la activitati. Practc sa faci lucruri inseamna sa traiesti.

8. Ma whero ma pango ka oti ai te mahi/ Cu rosu si negru munca este completa.

Aceasta zicala se refera la cooperare si la munca de echipa. Acolo unde exista cooperare si fiecare isi face treaba cum trebuie, iese orice. Culorile acestea sunt traditionale pentru culorile folosite in decorul casei de intalnire a tribului.


9.Ta te tamariki tana mahi wawahi tah / Treaba copiilor este sa sparga calabash-ul.

Colabashul este la Maori un vas extrem de valoros folosit la fiertul apei. Copiii, jucandu-se nu inteleg importanta pe care adultii o dau unor obiecte. Ei trebuie sa se bucure de copilarie.

Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop 13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă

10. Ko taku reo taku ohooho, ko taku reo taku mapihi mauria/ Limba mea este trezirea, limba mea este fereastra catre suflet

Acest proverb sintetizeaza traditia spirituala Maori si nu doar, fiindca toate traditiile spirituale ale lumii vorbesc despre aceeasi capacitate de a activa o privire interna pentru a te conecta cu dinvinul.

11. Ki te kahore he whakakitenga ka ngaro te iwi/ Fara viziune, oamenii vor fi pierduti.

Acest proverb arata ca avem nevoie de o viziune comuna si asumata cu privire al viitorul nostru.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri