27 Aprilie 2016 publicat în Lifestyle 4 share-uri

Fiecare colt al tarii sarbatoreste Invierea Domnului cu bucurie insa in unele zone sunt pastrate cu mai multa credinta traditiile si superstitiile de Paste care ne aduc mai aproape de ziua sfanta in care Hristos s-a inaltat la ceruri si care dau culoare vietii noastre cotidiene. Iata cateva dintre obiceiurile frumoase din inima Bucovinei, locul ideal unde iti poti petrece vacanta de Paste.

Vacanta de Paste in Bucovina poate fi cu adevarat deosebita datorita faptului ca obiceiurile si superstitiile din aceasta perioada inca se pastreaza cu sfintenie; de-a lungul timpului localnicii au avut grija ca simbolul vietii vesnice, al triumfului binelui asupra raului si al dragostei eterne sa fie transmis din generatie in generatie. Acestea sunt doar cateva dintre traditiile si superstitiile de Paste care surprind credinta de neclintit a bucovinenilor in Domnul nostru Iisus Hristos.

Obiceiuri de sarbatori din Bucovina in vacanta de Paste

Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri legate de ouale de Paste este incondeierea lor, atentia acordata acestui proces de catre femeile din Bucovina simbolizand grija pe care omul trebuie sa o aiba fata de viata sa sprituala. Simbolul oului de Paste ne duce cu gandul la faptul ca destinul uman este supus unui lung proces de transformare pe pamant in urma caruia sufletul este eliberat prin moarte si astfel se reintoarce la adevarata viata, cea alaturi de Dumnezeu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni

In ceea ce priveste tehnica folosita, bucovinenii traseaza pe ou desene cu ajutorul cerii de albine si apoi il scufunda de cateva ori in culori galbene, rosii sau negre. Cu toate acestea nici traditionalele oua rosii simple nu lipsesc; in dimineata primei zile de Paste, trebuie sa te speli cu apa in care ai scufundat un ou si o moneda pentru a te putea bucura de belsug tot anul.

Sursa foto: Condesign, Pixabay.com

Daca iti vei petrece vacanta de Paste in Bucovina probabil vei lua parte la o alta traditie raspandita in randul localnicilor, cea a aprinderii luminilor in casa si in curte, lumini care nu se sting toata noaptea pentru a aminti de miracolul Invierii. Astfel ei aduc in mod simbolic lumina sfanta care odata ce se raspandeste alunga intunericul energiilor negative din gospodaria lor. De asemenea, oamenii aprind lumanari la mormintele celor dragi ale caror suflete sunt astfel calauzite de lumina in viata de apoi.

Caius Covrig investește milioane de euro și petrece timpul pe Seven Mile Beach, una dintre cele mai scumpe plaje din lume  8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

In noaptea de Inviere, fetele spala limba clopotului cu apa provenita din paraiase sau din fantanile nesecate. In ziua urmatoare, acestea trebuie sa se spele cu apa respectiva pentru a se mentine la fel de frumoase tot anul. In acest caz atat sunetul clopotului cat si apa au rolul de a purifica tinerele care cred in acest obicei.

Sursa foto: AdinaVoicu, Pixabay.com

A doua zi de Pasti, baietii din Bucovina dar si din alte zone ale tarii vin la usile fetelor pentru a le uda cu apa sau cu parfum dupa care zic: “Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala". Stropitul fetelor simbolizeaza in mare parte fertilitatea, acest obicei amintind si de regenerarea vietii si de puritatea fetelor pe care le stropesc. Alte semnificatii pe care le presupune simbolul apei sunt date si de asocierea acestui element cu izvorul vietii vesnice care curge spre binecuvantarea sufletelor aflate in cautarea sa.

12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Vacanta de Paste: superstitii din Bucovina

Se spune ca cei care cad pe drum cand se indreapta spre biserica pentru a lua parte la slujba de Inviere, vor avea probleme in anul respectiv. Cazatura este asociata cu pierderea unui echilibru atat spiritual cat si fizic, astfel ca aceasta poate anticipa apropierea anumitor pericole in viata noastra.

In noaptea de Paste, se deschid cerurile astfel incat orice dorinta impartasita Domnului se poate transforma in realitate. Deschiderea cerurilor are loc doar in anumite zile ale anului si implica o ruptura de existenta profana, de viata de zi cu zi, oferind omului posibilitatea de a trece prin experiente spirituale inaltatoare, de a comunica mai usor cu Dumnezeu.

Daca ploua in Vinerea Mare, inseamna ca vom avea parte de un an bogat dar si de zile ploioase intre Paste si Rusalii. Ploaia este un simbol al darului ceresc care purifica sufletul si aduce belsug in acelasi timp. Puterea sa regeneratoare devine izvorul de viata prin care divinitatea ne binecuvanteaza existenta. Cu siguranta vei descoperi in vacanta ta printre bucovineni si alte semnificatii ale traditiilor si superstitiilor din perioada sfintelor sarbatori. Afla si cat costa o vacanta de Paste in Bucovina.

Sursa foto front si main: Jackmac34, Pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri