Daca te afli in situatia de a-ti cere iertare, iata cum ai putea sa o faci, in completarea sau in locul scuzelor orale:

Daca ai gresit cuiva si iti vine greu sa iti ceri iertare, iar cuvintele par ca ti se opresc undeva in gat, nu te simti descurajat/a. Aproximativ 50% din populatia lumii intampina o problema in a rosti un simplu, dar foarte important si necesar “iarta-ma”. De fapt, nici cei care rostesc cu usurinta cuvintele magice nu sunt exonerati, cata vreme le folosesc excesiv, uneori in mod mecanic, la fel ca in cazul mult mai doritului “te iubesc”. Iar niste simple vorbe, neintarite de actiuni care sa le dovedeasca insemnatatea, nu valoreaza aproape nimic. Daca te afli in situatia de a-ti cere iertare, iata cum ai putea sa o faci, in completarea sau in locul scuzelor orale:

1. Scrie o scrisoare

Scuzele pot fi oferite intr-o nota extrem de personala, prin intermediul unei scrisori clasice, scrisa de mana. Aceasta castiga detasat in fata emailului sau a unui mesaj text pe diverse platforme de socializare, pentru ca destinatarul scuzelor va sti exact (sau macar va intui) cat timp si efort a necesitat sa iti asterni in ordine ideile pe pagina, intr-un mod ingrijit si plin de consideratie. Orice mesaj electronic nu necesita atata timp, atentie si energie pentru a fi compus, insa in cazul unei scrisori, te gandesti in avans la ceea ce vei scrie, la felul in care vor arata cuvintele pe pagina si vei face eforturi sa le scrii cat mai caligrafic cu putinta. O felicitare amuzanta sau induiosatoare adaugata scrisorii poate aduce un plus de indulgenta expeditorului.

2. Pregateste ceva bun

Afla ce desert preferat are persoana careia i-ai gresit, iar daca nu poti afla fara sa te dai in vileag, atunci pregateste ceva in acord cu sarbatorile sezoniere, fie ca este vorba de Pasti, Craciun, cand poti oferi o pasca sau un cozonac delicios, prajiturele vesele sau tarte cu fructe de sezon. Daca iti permite designul, scrie ceva potrivit pe glazura, pentru ca un desert gustos, care mai si prezinta scuze, pe deasupra, are sanse mari sa ajunga la inima persoanei lezate.

3. Ofera-te sa faci ceva in schimb

Daca persoana careia i-ai gresit are un stil de viata agitat, cu multe sarcini de dus la bun sfarsit, ofera-te sa preiei responsabilitatea unora dintre acestea, cum ar fi sa scoti tu cainele la plimbare, sa ii repari diverse lucruri care s-au stricat, sa ii faci cumparaturile sau sa ii iei cafeaua in pauza de pranz. Orice ar fi, nu te limita la cele mai simple alegeri, pentru ca daca arati ca ai facut efortul sa iesi din zona ta de confort pentru a-i usura viata, acest lucru este echivalentul unor scuze sincere si va fi foarte apreciat.

Foto int: Agnes Kantaruk / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri