14 August 2015 publicat în Lifestyle 13 share-uri

Descopera cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului:

Pe 15 august, calendarul crestin consemneaza o mare si importanta sarbatoare, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare (Santamaria), dupa cum mai este cunoscuta in popor. Este ziua in care Fecioara Maria a trecut la cele vesnice si s-a inaltat in imparatia cerurilor. Te invitam de aceea sa descoperi cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului:

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri de pe 15 august

Foto: Adormirea Maicii Domnului, tablou de Angelo Masserotti; Credite foto: Renata Sedmakova / Shutterstock.com

Cu ocazia acestei mari sarbatori religioase, in biserici se tin slujbe unde sunt pomeniti cei care au parasit aceasta lume, dar si cei care au purtat numele sfant al Mariei. Totodata, femeile obisnuiesc sa imparta struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealalta. In unele zone, dupa slujba, se merge in cimitir si se tamaiaza mormintele celor dragi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

In popor, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata a fi totodata si hotarul dintre lunile calduroase si cele racoroase, ziua care ne anunta ca vara este pe sfarsite.

Mai mult, este ziua in care ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!) si se spune ca de acum incolo barbatii trebuie sa isi schimbe palaria cu caciula. Tot de acum incolo, este interzis scaldatul in apele curgatoare caci se crede ca raurile au fost spurcate de cerb. Tot odata cu 15 august si cu apropierea toamnei, traditia populara ne invata ca este bine sa nu mai dormim afara sau pe prispa.

O superstitie din batrani ne spune ca este interzis a aprinde focul in soba sau in vatra cu doua zile inaintea sarbatorii caci astfel vei atrage intamplari nefericite asupra ta.

Fiindca este interzis a face treburi in gospodarie sau pe camp, cei care nu respecta aceasta regula nescrisa risca sa aiba paguba la recolte, iar vitele sa li se imbolnaveasca.

Fecioara Maria este cu precadere ocrotitoarea femeilor, a pruncilor si a celor necajiti. De aceea, femeile insarcinate obisnuiesc sa se roage in aceasta zi Maicii Domnului pentru ajutor in sarcina, iar pruncii carora le vor da nastere sa fie sanatosi si binecuvantati de Dumnezeu.

In cazul in care se intampla ca in apropierea acestei sarbatori sa infloreasca trandafirii – acest lucru este interpretat in traditia populara drept semn ca ne asteapta o toamna lunga si frumoasa.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri