Pentru propria fericire, fiecare ar trebui sa-si vada de viata sa. Milioanele cu milioanele, salariile cu salariile. Saracii cu saracii, miliardarii cu miliardarii. Sa nu se amestece decat in cazuri exceptionale atunci cand vorbim de iubire pur-sange intre doi oameni pentru care banii sunt un mijloc, iar nu un scop in sine. Altfel, iubirea patimasa si cea de dupa 20 de ani nu am mai admira-o decat in filmele indiene sau in soapurile de adormit valorile.

Cand I. mi-a spus radiind de fericire si entuziasm ca si-a gasit marea iubire, nu am putut decat sa ma bucur pentru ea. Nu cred ca exista persoana mai susceptibila decat ea de a fi iubita. Este o fata aproape plictisitor de normala, uimitor de frumoasa, cu o inclinatie deosebita catre hainele de lux, scumpe si de bun gust, de o inteligenta care a pus in incurcatura multe spirite erudite. O persoana cu principii puternice de viata si de succes. Nimanui nu-i trebuie mai mult de cinci minute ca sa se convinga de acest lucru. Am uitat sa va spun ca I. este actrita de profesie si putini sunt cei care indraznesc sa-i conteste talentul. Pe scena, are sclipiri de geniu. Mda... intotdeauna mi-am spus ca fata asta o sa ajunga cineva in viata.

Cand am cunoscut persoana responsabila de aura ei de optimism, bucuria mea a inceput sa se mai domoleasca. Junele respectiv era un cavaler de Dorobanti, noaptea client fidel al localurilor cu fite si pretentii, ziua mandru nevoie mare de averea colosala a tatalui, de care desfacea paratul de subtil as putea spune facea parada da ori de cate ori avea ocazia. E drept, baiatul nu era deloc tolomac. As putea spune ca avea si ceva cultura generala daca nu i-ar fi fost jena sa si-o expuna in vazul tuuror.

La inceput din ce in ce mai rar, apoi din ce in ce mai des, insa nu de putine ori a facut-o sa se simta prost in fata prietenilor simandicosi. Banii nu se impaca cu lipsa banilor. Fata cu principii si cu sporit nu se integra deloc in lumea “celor care au”. Inainte inspira respect pentru ceea ce era, acum incepea sa se simta prost pentru ceea ce nu era. Nu era miliardara. Si nici macar in lei. Cand in urma cu ceva zile m-a anuntat ca urmeaza sa se marite si ca iubeste (iubeste cu I mare), am experimentat socul zilelor mari. Mult noroc ii doresc. Nu mai cred insa ca fata asta o sa mai devina cineva in viata...

Maritis pe interes? Pe bani sau pe iubire? Nu cred ca bunicii nostri si-au pus vreodata intrebari existentiale la fel de profunde ca cele care ne lovesc la tot pasul in zilele de astazi. Interesul in vremurile lor nu inseamna milioane sau miliarde de euro. Insemna cel mult o casa, un petec de pamant, o gradina cu flori, un barbat inzestrat cu cateva calitati, eventual un barbat si un minim material de oferit.

Dorinta de a avea bani reprezinta o chestiune de respect fata de tine insati, dorinta de a trai mai bine sau de a trai decent. Toti avem dreptul sa traim bine, insa nu multi s-au nascut cu el. Dorinta de a avea bani nu este nici prostitutie legalizata, nici o gripa generala, este o dorinta naturala care se ascunde in fiecare fire de supravietuitor. Parca iubesti mai cu foc, mai linistit si mai pe viata cand stii ca nu trebuie sa plateste ratele la banca pe 30 de ani de dragul catorva pereti de care poate nici nu o sa mai apuci sa te bucuri. Parca te simti mai liber sa iubesti in locuri exotice si indepartate mai ales cand stii ca pentru asta nu trebuie sa apelezi la economiile tale de-o viata. Daca ii vrei si daca vrei sa te poti bucura de ei cu adevarat, lupta-te ca sa-i obtii, da-te cu capul de perete si nu incerca sa imiti iubirea doar pentru asta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri