21 Mai 2015 publicat în Lifestyle 750 share-uri

La 40 de zile de la Invierea Domnului, in cea de-a sasea saptamana de dupa Pasti, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului, marele eveniment prin care Iisus Hristos s-a inaltat la ceruri.

La 40 de zile de la Invierea Domnului, in cea de-a sasea saptamana de dupa Pasti, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului, marele eveniment prin care Iisus Hristos s-a inaltat la ceruri de pe Muntele Maslinilor, in prezenta apostolilor sai si a doi ingeri. “Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer "(Luca 24, 51)

Traditii, Obiceiuri si Superstitii de Inaltarea Domnului

Intocmai ca in ziua de Pasti, de Inaltare se inrosesc oua si se petrece in voia buna si gand curat, oamenii adresandu-si formulele “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”

Marea Sarbatoare a Inaltarii Domnului mai este cunoscuta in popor si ca Ispas, numele sarbatorii desemnandu-l pe cel al unui cioban care a fost martor ascuns al Inaltarii lui Iisus. Legenda spune ca Ispas, ascuns dupa pietre, a urmarit in tacere Inaltarea Domnului, povestind ulterior evenimentul celor apropiati.

Totodata, in traditia populara, acestei zile sfinte i se mai spune si Pastele Cailor. Se crede ca, doar o data pe an, in joia din a sasea saptamana de dupa Pasti, caii, lacomi si naravasi din fire, primesc iertare de la Maica Domnului, dar si dezlegarea de a fi satui…

Totodata, este interzis a semana sau a planta ceva in gradina de Ispas caci se crede ca nu va avea rod. Daca vrei roade multe si bogate, seamana pana in ziua de Inaltare.

In unele sate romanesti exista si obiceiul taierii cozilor vitelor. Parul taiat din varful cozilor de la vita se ingroapa intr-un furnicar rostind urmatoarele cuvinte: “Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”

In credinta populara s-a pastrat si obiceiul de a purta frunze de nuc la brau. Se spune ca cel care le poarta va avea noroc tot timpul anului si se va bucura de o sanatate infloritoare. Frunzele de nuc au rol vindecator si insusi Iisus purta asupra sa frunze de nuc atunci cand s-a inaltat la ceruri. Frunzele de nuc pot fi si o reprezentare simbolica a limbilor de foc (Duhul Sfant) care l-au inconjurat pe Iisus.

Pe de alta parte, in alte zone, in ziua de Inaltare, fetele obisnuiesc sa culeaga din paduri frunze de alun pe care le folosesc ulterior in descantece de dragoste si in cele de tamaduire.

Din batrani, s-a perpetuat obiceiul ca de Inaltarea Domnului femeile sa imparta turte calde sau azime, branza proaspata, ceapa verde si rachiu. Ele se dau de pomana pentru sufletul celor dragi si pentru cei din familie care nu se mai afla printre cei vii. Fiindca odata cu Inaltarea Domnului se inalta la cer si sufletele celor morti, este musai ca ele sa nu rataceasca drumul. De aceea, pentru a nu se intoarce din cale si a nu deveni strigoi, li se dau merinde de drum.


Vezi mai multe traditii de Inaltarea Domnului pe pagina urmatoare ►►►

Foto int: Inaltarea Domnului, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri