15 Mai 2015 publicat în Lifestyle 37 share-uri

Nu sunt doar niste simpli copaci, sunt celebrarea spectaculoasa a vietii si a naturii. Poate ca nimic nu ne aminteste mai mult de maretia creatiei decat maretia unui copac... Te invitam sa te lasi fascinat de miracolul naturii si sa admiri cativa dintre cei mai impresionati copaci din lume. Sunt vii, traiesc, respira pentru noi, ne inspira, ne asculta si ne vorbesc. Sa-i iubim, sa-i respectam si sa-i protejam caci sunt ceea ce ne-a dat natura mai bun si mai frumos.

1. Sequoia - Arborele mamut

Arborii de sequoia sunt arbori giganti ce pot atinge chiar si 5000 de ani si inaltimi ametitoare de peste 100 de metri si o greutate colosala de 2400 de tone. Ei pot fi admirati in toata masivitatea si splendoarea lor la liziera padurilor din muntii Sierra Nevada (Statele Unite ale Americii). Copacii au fost numiti dupa Sequoyah ((1767–1843), inventatorul alfabetului indienilor cherokee.

Foto: Arbore Sequoia, Shutterstock

"Generalul Sherman” este considerat a fi cel mai mare copac din lume in volum si unul dintre cei mai inalti, lati si longevivi copaci ai planetei. Acest copac de Sequoia cu adevarat magnific se afla in Parcul National Sequoaia din California. Are o inaltime de 83,8 metri, un diametru de 7,7 metri si un volum al trunchiului estimat la 1,487 metri cubi. Se crede ca arborele Generalului Sherman are o varsta de 2300 -2700 de ani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Celebrul tenorul italian, Alessandro Safina revine pe scena Salii Palatului din Bucuresti cu un concert memorabil! Ritualuri de Luna Nouă: activarea puterii de manifestare, atragerea dragostei și abundenței

Foto: General Sherman @ Shutterstock

2. Eucaliptul Curcubeu

Eucaliptul curcubeu este unul dintre cei mai colorati si frumosi copaci de pe pamant, scoarta lor uimitoare si ornamentala dand impresia ca ar fi o pretioasa opera de arta pictata. Eucalyptus deglupta se gaseste in mod natural in Emisfera Nordica, in Marea Britanie, Noua Guinee, Ceram, Sulawesi, insula Mindanao. Efectul spectaculos de “curcubeu” este creat atunci cand acest tip de eucalipt isi leapada si reinnoieste coaja, relevand nuante stralucitoare de verde, roz, portocaliu, purpuriu, castaniu.

Foto: Arbore eucalipt, Shutterstock

3. Banyan-ul indian (Ficus benghalensis) - Smochinul sacru al indienilor

Ficus benghalensis, cunoscut si sub numele de “smochinul indian”, este considerat a fi arborele national al Indiei si creste in subcontinentul indian. Aspectul ficusului bengal este unul cu adevarat spectaculos si se datoreaza faptului ca impresionantul copac produce radacini neobisnuite care cresc in aer si se coboara inspre pamant ca niste sfori. Odata ce aceste radacini ating pamantul, se transforma in timp in trunchiuri lemnoase.

Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis România împreună cu Let’s Do It România

Datorita aspectului sau absolut neobisnuit, copacul banyan este considerat a fi sacru in anumite locuri ale lumii (Sri Lanka, Cambodgia) si a fost cultivat pe acoperisurile mai multor temple si locuri sfinte.


Foto: Ficus benghalensis, Shutterstock

Foto: Templele hinduse Angkor Wat, Cambodgia, Shutterstock

4. Baobab-ul - copacul cu susul in jos

Baobabul apartine genului Adansonia, familia Bombacaceae, numele sau insemnand “copac cu capul in jos”, radacinile sale semannd izbitor cu ramurile sale.  O legenda araba spune ca “diavolul a apucat copacul de baobab, i-a impins ramurile in pamant si i-a lasat radacinile in aer”….

Aleea Baobabilor este unul din locurile din vestul insulei Madagascar care te vor cuceri iremediabil. Se intinde pe o lungime de 260 de metri lungime si este marginita de baobabi gigantici, cu inaltimi de aproximativ 30 de metri. Baobabii se numara printre cei mai batrani copaci ai planetei, avand o vechime de pana la 880 de ani. Ei sunt ramasitele marturii a padurilor tropicale impresionante ce existau odinioara in Madagascar”, se arata in articolul www.garbo.ro.

Noutățile si recomandările de primăvara de la MioBio, boutique chic de cosmetice organice Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante

Foto: Baobab, Shutterstock

Din cele 9 specii cunoscute de baobab, 6 sunt native din Madagascar, iar 2 din Africa si Peninsula Arabica. Aspectul neobisnuit si spectaculos al copacului este dat insa de faptul ca in trunchiul sau gros si rezistent la foc se stocheaza rezerva de apa suficienta pentru cele 9 luni secetoase cand aceasta lipseste.

Pana de curand baobabul Glencoe, o specie de A digitata a fost recunoscut ca avand cel mai larg trunchi din lume.

Foto: Baobab verde, Shutterstock

5. Arborele Ghiulea de tun

Natura este cu adevarat uimitoare si o alta specie de copac care ne impresioneaza este Couroupita guianensis, copac cunoscut si sub numele de Arborele Giulea de Tun si originar din America Centrala si de Sud. Pentru hindusii din India, Giuleaua de ten este un copac sacru. Se crede ca florile sale superbe cu gluga amintesc de gluga lui Naga, un sarpe zeitate, fiind cultivate in templele Shiva. Numele copacului se datoreaza de fapt fructelor sale. Acestea sunt mari, rotunde si foarte grele, iar atunci cand cad pe pamant produc zgomote explozive.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova

Foto: Arbore Giulea de tun, Shutterstock

Foto: fructe Ghiulea de tun, Shutterstock

6. Copacul Sange de Dragon (Copacul dragonului Socotra)

Dracaena cinnabari cunoscut si sub numele de Sange de Dragon este un copac multisecular atipic cu o forma cel putin ciudata, amintind mai degraba de o specie vegetala extraterestra. Sangele Dragonului este originar din Arhipeleagul Socotra ( Oceanul Indian). Denumirea sa vine de la rasina de culoare rosie a copacului ce aminteste de culoarea sangelui.

Foto: insula Socotra, Sange de dragon, Shutterstock

 7. Stejarul viu

Quercus virginiana sau Stejarul Viu din Sud (Stejarul de Virginia) este originar din sud-estul Statelor Unite si a devenit o emblema a Vechiului Sud american. Coroana sa uriasa poate atinge marimi impresionante si creeaza o umbra racoroasa si imbietoare pe timp de vara.

Caius Covrig investește milioane de euro și petrece timpul pe Seven Mile Beach, una dintre cele mai scumpe plaje din lume  Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald

Stejarul Ingerului aflat in parcul Angel Oak in Carolina de Sud vorbeste cel mai bine despre maretia si dimensiunile la care poate ajunge aceasta specie de stejar. Stejarul Ingerului are o inaltime de 20 de metri, o circumferinta de 8,5 metri, iar umbra pe care o produce coroana sa acopera 1600 de metri patrati. Se crede ca are o varsta de 400 de ani…

 

Foto: Stejarul viu, Plantatia istorica Wormsloe via Shutterstock Foto: Stejarul inger, Carolina de Sud @ Shutterstock

8. Pinul Spinos (Pinul Bristlecone)

Ceea ce este remarcabil la pinul spinos si il face cu adevarat special este modul in care acesta traieste. Pinul Bristlecone creste in conditii extreme, la peste 3000 de metri, iar lemnul sau este extrem de rezistent. Chiar si dupa ce s-a uscat complet, pinul Bristlecone poate continua sa stea in picioare timp de multe secole.

Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Cel mai batran pin bristlecone din lume are varsta formidabila de peste 5000 de ani si se gaseste in Muntii Albi din California. Este considerat a fi cel mai batran abore si organism din lume si mai este cunoscut si sub numele de “Matusalem” sau “Batranul Patriarh”, dupa numele personajului biblic care a trait 969 ani.

Foto: Padure antica de pini bristlecone, Shutterstock

Foto: Matusalem, cel mai batran copac din lume via Shutterstock

9. Ceiba speciosa (Copacul Silk Floss)

Ceiba speciosa se gaseste in padurile tropicale si subtropicale ale Americii de Sud si apartine aceleiasi familii precum baobabul si kapokul. Neobisnuitul si spectaculosul copac uimeste prin calitatile sale ornamentale, iar pe crengile si tulpinile sale cresc tepi triunghiulari cilindrici. Acestia au rolul de a retine apa. Odata ce copacul creste si se dezvolta, tepii incep sa cada. Florile sunt mari, superbe, iar la coacere fructele sale elibereaza bulgarasi albi de "bumbac”.

Foto: By makesushi1 /Shutterstock
Foto: Tulpina Ceiba Specioasa,  via Shutterstock

10. Mangrovele rosii - Copacii care merg pe apa

"Mangrovele rosii (Rhizophora mangle) au o serie de radacini proptitoare lungi, de culoare rosietica, care cresc din partea superioara a trunchiului si se arcuiesc in jos, pentru a ancora mai puternic copacul in substratul malos cu ajutorul unor radacini suplimentare. Frunzele lor, de 1-2 cm lungime, sunt de un verde stralucitor. Acest tip de mangrove pot supravietui in zonele joase, cel mai puternic inundate, si prezinta specificitatea ca pot absorbi aer prin porii de pe coaja radacinilor lor.", se arata pe www.acvaristica.info

Foto: mangrove rosii via Shutterstock

Foto fr si main: By siambizkit /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri