Multe femei isi calculeaza foarte precis momentul in care sa conceapa un copil, in principal din cauza constrangerilor financiare sau a celor de la locul de munca. Acest fenomen nu doar ca are un impact demografic profund, dar scade si nivelul de fericire al unei societati. wall-street.ro a calculat costurile medii pe care nasterea si cresterea unui copil timp de un an le implica asupra unei familii.

Costuri in timpul sarcinii

Orice viitoare mamica trebuie sa faca o serie de controale si ecografii in timpul sarcinii. De la caz la caz, acestea pot fi mai multe sau mai putine, iar preturile difera in functie de alegeri: clinica de stat sau clinica privata.

Cheltuieli in timpul sarcinii si la nastere
Servicii Stat Privat
Control gratuit 130 lei
Ecografie gratuit 200 lei
Nastere naturala 700 lei 6.000 lei
Nastere prin cezariana 1.300 lei 9.000 lei
Recoltare celule stem 3.000 lei 3.700 lei
Spitalizare 270 lei/noapte x 2 nopti = 540 lei intra in pachetul de nastere
Total 4.240 lei (calcul cu nastere naturala) 10.030 lei (calcul cu nastere naturala)
Cheltuieli cu copilul in primul an de la nastere
Produse Primele 6 luni Urmatoarele 6 luni
Hrana 0 lei (in cazul in care alaptati) 300 lei/luna
Haine 100 lei/luna 100 lei/luna
Scutece 150 lei/luna 150 lei/luna
Vaccin 0 lei (in conditiile in care nu oferi nicio "atentie" medicilor) 0 lei (in conditiile in care nu oferi nicio "atentie" medicilor)
Patut 300 lei ------
Carucior 1.000 lei ------
Biberon 75 lei/bucata x 2=150 lei ------
Suzeta 15 lei/bucata/luna x 6=90 lei ------
Produse de ingrijire 75 lei/luna ------
Detergenti haine copii 27 lei (1,5 kg)/luna ------
Scoica pentru masina 500 lei ------
Premergator ----- 100 lei
Marsupiu ergonomic 450 lei
Jucarii 50 lei/luna 50 lei/luna
Total 1 852 lei pe luna/consumabile 600 lei pe luna/consumabile
Total 2 2.040 lei produse de durata/6 luni=340 lei/luna 100 lei produse de durata/6 luni= aprox.17 lei/luna
Total final 852 lei + 340 lei=1.192 lei/luna 600 lei + 17 lei=617 lei/luna
Total final pe 1 an

1.192 x 6 luni + 617 x 6 luni=10.854 lei/primul an (consumabile si produse de durata)

In tabelul de mai sus este afisat pretul mediu pe produs sau serviciu. Calculul pentru hrana este facut pentru produse bio, mai scumpe, dar recomandate.

Practic, avem cheltuieli fixe lunare de 852 lei in primele 6 luni si 617 lei in urmatoarele 6 luni pentru produse consumabile, la care se adauga un total de 2.140 lei pentru produse necesare copilului, dar care sunt cumparate o singura data, si cheltuielile din timpul sarcinii si de la nastere la o clinica de stat, de 4.240 lei. In 15 luni, o familie cheltuieste 15.092 lei pentru un copil. In primul an, insa, investitia minima (doar strictul necesar) intr-un copil este de 10.854 lei (consumabile lunare si produse de durata cumparate o singura data).

Sursa foto: Femeie gravida/Shutterstock.com

Cu o cheltuiala minima de 1.192 lei/luna in primele 6 luni, o familie cu un venit net de 1.500 lei/persoana se incadreaza in indemnizatia primita de la stat pentru cresterea copilului, in cuantum de 85% din venitul net al parintelui care intra in concediu de maternitate. Daca consideram ca o angajata castiga lunar 1.500 lei, odata ce intra in concediul maternal primeste 1.275 lei pe luna, daca opteaza pentru varianta de cresterea a copilului pana la varsta de 1 an. Cine opteaza pentru varianta de concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, nu poate primi mai mult de 1.200 lei pe luna, potrivit OUG nr. 111/2010.

Ce spun mamele: de la spaga in spital la cheltuieli inutile

Costurile interventiei/ingijirii medicale la nastere percepute de spitalul de stat sunt de circa 700 de lei si acopera salon, operatia de cezariana pe hartie+prima asistenta neonatologica. La acestea, se adauga cele percepute de doctor (800 lei), moasa, anestezist (150 lei), doctor asistent de doctor la nastere, asistenta post-operator, infirmiera (spaga 50 lei), care ajung la 1.500 lei, ne-a povestit o mamica.

"Cu totul, am dat in jur de 2.500-2.700 RON, cand am nascut si pentru stat 3 zile in spital. oricum, mai ieftin decat m-ar fi costat la privat. Numai ca acolo nu mai bagi direct in buzunar, ci iti da chitanta. Insa, trebuie sa-ti spun ca am fost privilegiata in acei bani fiindca am stat singura in salon cu baiatul meu, in salon curat cu televizor si aer conditionat. Daca dadeam mai putina spaga, stateam la gramada", a argumentat aceeasi mamica.

O alta mamica ne-a povestit despre cheltuielile cu copilul odata ce a ajuns acasa cu el. Ea si-a dat seama, pe parcursul celor 9 luni de crestere a copilului, ca multe cheltuieli sunt inutile.

"Sunt foarte multe lucruri pe care unii parinti le considera necesare (cum ar fi diferite jucarii, dispozitive, controale medicale la medici specialisti) in timp ce altii nu au bani pentru astfel de lucruri sau le considera mai putin importante.De aceea, se intampla de foarte multe ori sa cumparam lucruri pe care dam cateva zeci sau sute de lei si sa le folosim de 2-3 ori sau doar vreo luni. Pot sa spun ca am primit hainute pe care nici nu am apucat sa i le dau sau am primit jucarii cu care s-a jucat o data sau de doua ori pentru ca nu au interesat-o. De asemenea, am cumparat diferite produse, vitamine, medicamente sau produse cosmetice care ne-au fost recomandate si apoi nu le-am folosit", a spus Cristina, o mamica in varsta de 27 de ani.

Ea estimeaza ca, in total, cheltuieste in jur de 500-550 de lei, "in conditiile in care in primul an primesti destul de multe haine, jucarii sau alte produse", a completat mamica.

In cele din urma, desi pentru multe familii poate fi o cheltuiala foarte mare, "investitia" intr-un copil va fi recuperata prin bucuriile alaturi de cel mic. Nu o spunem doar noi, o poate spune orice mamica.

Sursa foto: Concept balanta copil/bani/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »



Setari Cookie-uri