Mersul pe jos timp de 15 minute ar putea ajuta persoanele supraponderale sa isi controleze - cel putin temporar - pofta de dulciuri, se afirma intr-un studiu realizat de curand in Austria, informeaza Reuters.

"Studiul nostru arata ca mersul vioi poate fi utilizat ca o strategie eficienta pentru a reduce poftele alimentare de moment", a spus Adrian Meule, profesor de psihologie la Universitatea Rurh din orasul german Bochum, care nu a participat insa la aceasta cercetare. Exercitiile fizice ar putea genera o anumita stimulare cognitiva care interfereaza cu gandurile despre poftele alimentare. Disciplina unor plimbari regulate, efectuate pentru a infrana pofta dupa un anumit aliment, ar putea ameliora la randul ei capacitatea persoanelor supraponderale de a face alegeri alimentare sanatoase si de a respecta apoi acele alegeri, potrivit Mediafax.

Pe plan mondial, aproape 2 miliarde de adulti sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Greutatea in exces duce la cresterea riscului de deces prematur, afectiuni respiratorii, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, fracturi osoase si afectiuni mintale. Studiul, coordonat de Larissa Ledochowski de la Universitatea Innsbruck din Austria, a examinat impactul avut de mersul pe banda de alergare, timp de 15 minute, asupra poftei de dulciuri, in randul unui grup de 47 de persoane supraponderale, a caror varsta medie a fost de 28 de ani.

Pentru a creste pofta de dulciuri, participantii au fost rugati sa evite sa manance astfel de alimente timp de trei zile inainte de debutul studiului. De asemenea, ei au fost rugati sa tina post, sa bea doar apa si sa evite sa faca exercitii fizice cu doua ore inainte de fiecare sedinta de intervievare. Apoi, in cadrul antrenamentelor fizice, anumiti participanti si-au facut incalzirea mergand lent vreme de 2 minute pe banda de alergare si apoi sa mearga timp de 15 minute intr-un ritm suficient de alert pentru a prinde un autobuz, dar nu atat de rapid incat sa isi piarda suflul. Alti participanti, in locul exercitiilor fizice, au fost rugati sa astepte, pasivi, vreme de 15 minute, fara sa faca nimic.

Dupa ce au facut sport sau au stat degeaba, toti participantii au ramas tacuti vreme de cinci minute. Apoi, ei au facut un test computerizat, conceput pentru a creste stimularea psihologica si stresul. Apoi, au fost invitati sa desfaca o bomboana si sa o tina in mana fara sa o manance. Pe parcursul testului, participantii au fost intrebati de sapte ori in legatura cu intensitatea poftei lor de dulciuri si despre stresul acumulat. Cei care au facut exercitii fizice au prezentat un nivel considerabil mai redus in ceea ce priveste pofta de dulciuri, in comparatie cu participantii care nu au urcat pe banda de alergare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri