27 Iunie 2014 publicat în Lifestyle 62 share-uri

Acesta este unul dintre cele mai fascinante studii din ultimii ani! In sfarsit stim cum arata emotiile din corpul nostru. Da, iubirea ne face sa ne simtim calzi si luminosi in tot corpul… Da, invidia de inroseste si dezgustul il simtim chiar din stomac!

Un grup de cercetatori de la Universitatea Aalto din Finlanda ne releva pentru prima data, cum se manifesta si cum arata emotiile in corpul nostru. Ei au efectuat cinci experimente si au avut peste 700 de participanti din Finalnda, Suedia si Taiwan care au descris zonele din corpul lor, unde simt diverse emotii. Oamenii de stiinta au demonstrat cat de similare sunt aceste senzatii, pentru fiecare dintre noi, asadar, in Taiwan sau in Suedia, oamenii simt la fel. Rezultatele acestei cercetari au fost publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Acest studiu este fascinant pentru ca diferite parti ale corpului sunt corelate cu cu 14 emotii diferite.
 

De la stanga la dreapta – randul de sus: Manie, Frica, Dezgust, Fericire, Tristete, Surpriza, Stare neutra
 

Randul de jos: Anxietate, Iubire, Depresie, Dispret, Mandrie, Rusine, Invidie

Puteti vedea Harta emotiilor AICI >>> https://www.pnas.org/content/111/2/646

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne? Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

„Cele mai comune emotii au fost asociate cu senzatii crescute in zona superioara a pieptului care corespund de asemenea cu schimbari in ritmul respiratiei si al inimii. De asemenea, senzatii in zona capului au fost raportate in cazul tuturor emotiilor, reflectand probabil, atat schimbarile psihologice exprimate prin zona faciala (ex. activarea musculaturii fetei, lacrimarea, temperatura pielii) si de asemenea, schimbarile care se resimt la nivel mintal, datorita evenimentelor emotionale. Senzatii in membrele superioare au fost mai proeminente in cazul sentimentelor orientate catre apropiere – furie, fericire, in timp ce senzatii in membrele inferioare sunt trasaturi definitorii pentru tristete. Senzatii in zona sistemului digestiv si in zona gatului au fost raportate mai degraba in cazul dezgustului. In contrast cu toate celelalte senzatii, fericirea este asociata cu senzatii resimtite in tot corpul.”

Acest studiu recent este un nou pas pe care cercetatorii il fac inspre intelegerea emotiilor.

Emotiile coordoneaza starile noastre comportamentale si psihologice, in timpul evenimentelor din vietile noastre. Chiar daca de cele mai multe ori suntem constienti de starile prin care trecem, cum ar fi de exemplu furia sau fericirea, mecanisemele care fac sa apara aceste senzatii subiective raman inca neclarificate. Monitorizand topografia emotiilor am obtinut un nou instrument in ceea ce priveste studiul emotiilor, iar acesta poate fi folosit ca biomarker in cazul tulburarilor emotionale.”, spun cercetatorii.

Si aceasta cercetare demonstreaza in mod admirabil faptul ca mintea si corpul nostru sunt intr-un dialog continuu. Creierul nostru trimite semnale catre corp atunci cand ne confruntam cu diferite situatii, cauzand anumite schimbari psihologice. Aceasta harta a emotiilor ne poate ajuta sa constientizam modul cum emotiile ne afecteaza starea din corp si de ce ar fi important ca, atunci cand exeperimentam emotii negative sa facem mai degraba efotul de a zambi si de a ne schimba dispozitia generala.

„Oamenii cred ca emotiile sunt ceva ce are legatura cu ceilalti oameni”, spune Antonio Damasio, care este profesor la Universitatea de Sud din California. „Dar emotiile au legatura si cu modul cum ne raportam noi la mediul inconjurator – riscuri si oportunitati”.

  • Cercetarea lui Lauri Nummenma, Enrico Glerean, Riitta Hari si Jari K. Hietanen de la Universitatea Aalato - Finlanda, poate fi accesata pe site-ul https://www.pnas.org/

Iti recomandam si:

Harta DURERILOR EMOTIONALE din corp: Afla ce efecte au sentimentele asupra sanatatii!

50 de curiozitati fascinante despre CORPUL UMAN!

Sa TRAIESTI, nu sa existi: 6 semne ca iti irosesti viata


Foto homepage: Shutterstock.com; emotie, iubire
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri