Hrana pentru trup si suflet este secretul! Calugarii ordocsi de pe muntele Athos se numara printre cele mai sanatoase comunitati de pe pamant si detin secretul longevitatii si al sanatatii fizice si mentale.

Majoritatea alimentelor pe care le consuma sunt cultivate de ei insisi pe insula: legume verzi, verdeturi, rosii, dovlecel, praz, vinete, masline, linte, nuci, fructe (piersici, smochine, mere, rodii). Adesea consuma paine cu ceai la micul dejun, ocazional peste si un pahar de vin rosu provenind din productia proprie de struguri. Opteaza pentru plante si condimente pentru a inlocui sarea si ulei de masline pentru a inlocui untul. In zilele de luni, miercuri si vineri, se abtin de la consumul de vin, ulei de masline si lactate. In alimentatia monastica regasim si orezul si pastele.

“Calugarii au perfectionat dieta mediteraneana tipica care este bogata in fructe, legume, ulei de masline, paine, cereale, pastai si saraca in carne”, este de parere Maria Hassapidou, profesor de nutritie si dietetic in Thessaloniki, Grecia. “Pe muntele Athos, au facut un pas inainte in aceasta dieta interzicand carnea si doar ocazional consumand peste, ceea ce inseamna un continut scazut de grasimi saturate si unul bohat de acizi grasi omega 3, ambele contribuind la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare”.

“Folosirea boabelor de leguminoase ca sursa de proteine este ceva de la care am putea invata cu totii. Avem tendinta de a ne baza mai mult pe carne, peste, oua si produse lactate pentru proteine. Boabele de leguminoase sunt diverse si furnizeaza multe fibre si fier”, spune Claire Williamson, nutritionist si om de stiinta la British Nutrition Foundation in publicatia globalphilosophy.blogspot.ro. Mazarea, fasolea boabe, lintea, soia, nautul reprezinta o sursa de proteine cu un continut scazut de grasimi.

Luni, Miercuri si Vineri:

- nu se consuma ulei, vin sau lactate

Sambata, Duminica, Marti si Joi:

-sunt zilele salatelor

-micul dejun este reprezentat de paine cu ceai

-pranz: paste sau orez, legume si ulei de masline

- cina: linte, fructe, salata, ulei de masline, vin rosu

Sarbatori:

Peste sau fructe de mare

Zilele de post (aproximativ 103 zile pe an):

- o dieta vegetariana stricta


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri