20 August 2013 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Wyoming Robert Sternberg ne ajuta sa ne reprezentam iubirea. Triunghiul iubirii se refera la cele 3 dimensiuni importante ale iubirii: intimitatea, pasiunea, angajamentul.

Psihologia se straduieste in continuare sa gaseasca raspunsul la intrebarea cum putem defini iubirea, scrie publicatia de specialitate Psychology Today.

O buna teorie o ofera Wyoming Robert Sternberg care ne ajuta sa ne reprezentam iubirea. Triunghiul iubirii se refera la cele 3 dimensiuni importante ale iubirii: intimitatea, pasiunea, angajamentul.

Triunghiul iubirii - Metoda Sternberg

In varful triunghiului se afla intimitatea, ceea ce putem numi extinderea a ceea ce inseamna o relatie caracterizata de sentimente de apropiere, conexiune si legatura emotionala puternica.

Latura angajamentului reflecta decizia de a sta sau nu in acea relatie. Persoanele care sunt puternic legate si care au un angajament puternic fata de relatia lor sunt gata sa munceasca din greu pentru a mentine stabilitatea acelei iubiri, chiar daca uneori este vorba si despre momente mai dificile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Principiile de bază ale mașinii CNC Caria dentară – ce este și cum se tratează Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

In final, pasiunea reflecta intensitatea dorintei sexuale, dintre parteneri. Dorinta poate sa prinda forma atasamentului romantic, ca si dorinta sexuala adanca, cat si dorinta de a fi cu partenerul tau.

Modelul Sternberg sustine ca, pe masura ce relatia se fundamnteaza, iubirea pasionala se transforma in iubirea de cuplu. Atractia sexuala puternica adauga condiment in iubire, dar pentru durata unei relatii, mai importante sunt angajamentul si intimitatea.

Senzatia de a impartasi bune si rele cu cineva, dar si a avea teluri comune, ca si dorinta de a petrece timp impreuna chiar si tacand, sunt moduri de a construi legaturi emotionale puternice.

Foto: Shutterstock.com, cuplu, cuplu matur

Cele 7 tipuri de iubire

1. Iubirea de cuplu

Sunteti impreuna de cativa ani, va simtiti inca foarte legati si conectati emotional, dar sunt momente cand nu mai simtiti aceeasi pasiune unul fata de celalalt.

Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Aceasta iubire o gasim adesea in cuplurile care au mariaje indelungate. In cazul lor, pasiunea a disparut, dar totusi iubirea se consuma prin afectiune adanca si angajament la fel de viu. Iubirea de cuplu se construieste alaturi de o persoana cu care iti imparti viata, dar fata de care nu mai ai ataractie fizica sau sexuala. Este mai puternica decat prietenia, datorita angajamentului. Este o forma de iubire pe care o avem si fata de membri apropiati ai familiei, dar si fata de prieteni foarte apropiati.

* Iubire care este puternica in punctele angajamentului si al intimitatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri