30 Noiembrie 2012 publicat în Lifestyle 28 share-uri

Va invitam sa citim cele mai fascinante si interesante credinte, traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Sfantului Andrei!

Pe 30 noiembrie este sarbatoare mare, ziua in care in traditia ortodoxa romana este celebrat Sfantul Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, patronul spiritual al Romaniei. Apostol al lui Iisus Hristos, Andrei este considerat a fi primul propovaduitor al evangheliei crestine pe meleagurile geto-dacice, cel care a adus crestinismul in tara noastra.

Multe sunt minunile pe care le-a savarsit sfantul apostol Andrei. Multe, frumoase si fascinante sunt si traditiile populare, credintele si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare... Chiar daca multe dintre aceastea au poate un reper crestino-pagan, este imposibil sa nu le remarcam ineditul mitologic sau superba imaginatie arhaica romaneasca. Trebuie sa recunoastem ca dau un aer magic si captivant sarbatorii si ca ne duc la vremuri de poveste, vremuri de demult, cand oamenii, strigoii si lupii umblau liberi pe pamant… De ce sa nu visam cu ochii inchisi, de ce sa nu ne imaginam, sa ne temem pentru o noapte sau sa speram, de ce sa nu credem in povesti tesute din fir de realitate? Macar pentru o noapte… Dimineata magia dispare si revenim la realitate….

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 16 idei superbe de machiaj festiv pentru Paște, petreceri și ocaziile speciale din viața ta Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! Tradiții de Paște. Paștele 2023

Lectura placuta va dorim. Si mai dorim sa uram un calduros La Multi Ani celor care isi serbeaza astazi numele. O viata magica va dorim tuturor si multa credinta din suflete!

Traditii si obiceiuri de sarbatoarea Sfantului Andrei

Initial, pe 29-30 noiembrie, precrestinii il celebrau pe Santandrei, o zeitate ce personifica lupul, animal sacru, temut si respctat. Odata cu propovaduirea crestinismului peste aceste meleaguri, peste ziua lui Santandrei, divinitatea geto-daca, s-a suprapus sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei.

Ziua in care trebuie sa ne temem de puterea Lupului

Zeitatea si ritualurile pagane au fost sterse din mentalul colectiv, dar cu toate acestea ziua Sfantului Andrei a ramas cunoscuta si astazi sub denumirea de “Ziua Lupului”. In popor, se crede ca in Ziua Lupului lupii stau la panda, iar strigoilor li se permite sa umble nestingheriti pe pamant. Ziua Lupului este o zi in care fortele malefice sunt mai aproape ca oricand de noi, iar lupul capata abilitati si puteri pe care nu le are in nici o alta zi. Devine extrem de agil si de o ‘sprinteneala’ fantastica si isi poate indoi gatul teapan.

Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 10 Decorațiuni de Paște care fac sărbătorile mai frumoase

 

Este foarte important de aceea in aceasta zi sa te aperi de puterea lupului si sa iti aperi si gospodaria si turmele de vite. Aflam din unele superstitii romanesti ca sta in puterea noastra sa ne aparam de puterea lupilor rai si sa nu-i aducem prin prejma. Trebuie doar sa nu iti piepteni parul in ziua Sfantului Andrei, sa nu faci treburi in gospodarie, sa nu torci, sa nu arunci gunoiul afara din casa. Sa aprinzi in schimb candela in dreptul icoanei.

In unele zone in schimb, copiii imprastie faina la raspantie de drum, aruncand-o in cele 4 zari. Se crede ca lupii se imblanzesc astfel si stau departe de oameni. Iar pentru a tine lupii departe de animale, gospodarii obisnuiesc sa lipeasca cate o cruce de ceara pe cornul drept al vitelor.

Noaptea magica a iubirii si a aflarii ursitei in dragoste

In zonele Maramuresului, ziua Sfantului Andrei este o sarbatoare importanta si draga mai ales persoanelor de sex feminin. Fetele de maritat asteapta cu nerabdare ajunul sarbatorii (29 spre 30 noiembrie) pentru a-si afla soarta in iubire, iar femeile se indeletnicesc cu ritualuri traditionale ce au ca scop protectia familiei si a gospodariei in anul care va urma.

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Sheraton Bucharest Hotel propune brunch-ul de Paște sub conceptul The Art of Gathering

“Turtuca de Andrei” este pregatita de fetele tinere care doresc sa isi viseze ursitul din faina de grau, apa si multa sare. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, inainte de culcare, fetele trebuie sa manance din aceasta turta sarata. Daca fata respectiva are soarta de casatorie anul care va urma, isi va vedea ursitul aducandu-i apa in somn spre a-si potoli setea. Daca nu ii aparea in vis – inseamna ca trebuia sa mai astepte.

Legat de macinatul graului exista si obiceiul macinarii graului indarat. In vremuri de odinioara, din graul macinat astfel, fetele tinere faceau turte care le asezau pe scanduri. Se dadea drumul cainelui spre a manca turtele, tinandu-se cont de prima turta pe care o manca. Apartinea fetei care se va marita prima. In alte zone, fetele tinere erau legate la ochi. In cazul in care prindeau in staul o oaie – era considerat semn ca nu maritau curand. Daca prindeau in schimb un berbec – era semn ca alesul va veni cat de curand in viata lor.

PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Ritualul ghicirii ursitei in dragoste cu ajutorul oglinzilor este si el practic de unele fete. Pare mai mult un ritual magic si pagan, desprins din povestile cu luna plina… Fata care doreste sa isi vada alesul, dezgolita pana la brau si cu parul despletit, trebuie sa tina cate o lumanare in fiecare mana si sa se pozitioneze intre doua oglinzi. Priveste pret de cateva minute in oglinda din fata, dupa care arunca o privire si la cea din spate. Se spune ca in oglinda din spate ii va aparea imaginea ursitului sau sau scene din viitor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri