16 August 2012 publicat în Lifestyle 21 share-uri

Cand eram copii de gradinita am invatat ca exista patru gusturi: dulce, acru, sarat si amar, nu-i asa? Dar, surpriza! Trebuie sa ne obisnuim cu ideea, exista si un al cincilea gust!

Secretul gustului: Glutamatul

Jeya Henry, profesor nutritionist la Universitatea Oxford Brookes spune ca „o mancare bogata in umami, contine din belsug un aminoacid denumit glutamat, una dintre componenetele proteinelor. In cantitate mare, acesta da o savoare deosebita mancarurilor. Si au fost o multime de studii care atesta acest fapt”, spune nutritionistul, potrivit the Independent.

Majoritatea mancarurilor contine o mica cantitate de glutamat, cu precadere alimente proteice ca pestele, carnea, lapetele, branza si anumite vegetale, care de asemenea sunt o buna sursa de glutamat. Aceste mancaruri au si gustul umami. Potrivit specialistilor, in unele alimente, continutul de glutamat creste, pe masura ce acestea se invechesc, de exemplu sunca sau branza iar in cazul vegetalelor, pe masura ce acestea se coc. Astfel, o rosie verde contine mai putin glutamat decat o rosie coapta.

In urma cu 1200 de ani, bucatarii din Asia incepusera sa adauge in supele lor, un tip de planta marina, gasita in Pacific. Ei au descoperit ca alimentele gatite in aceasta supa de plante marine este pur si simplu un deliciu. Ceea ce nu stiau pe atunci bucatarii era ca, aceasta planta contine o cantitate foarte mare de glutamat.

Foto: Timsackton


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri