Li Ching-Yuen a descoperit elixirul tineretii fara batranete si a varstei fara de boala. Ce facea? Cum se hranea? Ce stil de viata avea?

Multora le este cunoscut numele sau… multi nici nu au auzit de el… multi il considera doar un mit de longevitate sau o scorneala exagerata pe seama anilor fiintei umane…. un lucru este sigur insa: Li Ching-Yuen (Li Ching-Yun) a existat in realitate. Cine este el? Este un maestru in stiinta plantelor si a leacurilor medicinale, expert in artele martiale, ce si-a petrecut o buna parte a vietii sale sale culegand plante, initiindu-se in metodele vietii indelungate si dand o parte din cunostintele sale mai departe.

Li Ching-Yuen a trait pentru o luunga perioada de ani, mai indelungata si mai sanatoasa decat ne putem noi imagina. El este considerat a fi cea mai longeviva persoana de pe pamant, iar anii care sunt pusi pe seama sa sunt… nici mai mult nici mai putin… 256 de ani. In necrologul sau aparut in 1933 in Time Magazine si New York Times se specifica faptul ca Li Ching-Yuen a avut 23 de sotii si peste 180 de urmasi. Putinele si nesigurele arhive pastrate pana astazi mentioneaza ca Li s-a nascut in 1677 si a murit in 1933. Desi data sa de nastere este ambigua – conform inregistrarilor este 1677, iar sunt unele voci care sustin ca s-a nascut in 1734, Li Ching-Yuen a trait cu siguranta mai mult decat va trai fiecare dintre noi. (Foto: Wikipedia)

Este oare aceasta varsta reala a lui Li sau isi revendica varsta pe nedrept? Este posibil ca varsta sa de nastere sa fi fost doar o eroare populara? Este foarte posibil. Dar profesorul Wu Chung Chieh, de la Universitatea Chengdu, aduca ca si contraargumente inregistrarile gasite la Guvernul Imperial Chinezesc in care Li este felicitat cu ocazia implinirii a 150-a sa aniversare, respectiv a 200-a mai tarziu.

Mai tarziu, in 1927, este invitat de generalul Yang Sen in Wang Xien, Szechuan, impresionandu-l si fascinandu-l pe acesta prin vigoara, tineretea si indemanarea sa, deloc specifice unei varste atat de inaintate. Este momentul in care ii este facuta celebra sa poza cunoscuta in intreaga lume. V-ati astepta probabil ca la o astfel de varsta sa vedeti un batran numai piele si os, fara vigoare si slabit, abia tarandu-si picioarele si zilele sau luptandu-se cu bolile batranetii. Cei care l-au cunoscut chiar si la varsta sa inaintata (peste 150, peste 200 de ani) erau uimiti insa de tineretea si vigoarea infatisarii sale, comparand-o cu cea a unei persoane de 60 de ani plina de viata.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri