6 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle 24 share-uri

Despre iubire, flori, viata si primavara. Cele mai frumoase traditii, obiceiuri si credinte romanesti stravechi legate de una dintre cele mai indragite sarbatori autohtone de primavara, sarbatoarea Floriilor!

Duminica, 8 aprilie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile, marea sarbatoare ce precede Pastele si deschide totodata ciclul Sarbatorile Pascale incheiate cu Inaltarea Domnului. Este sarbatoarea ce aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim si de intampinarea lui cu ramuri de maslin, finic si palmieri. De aceea, in bisericile romanesti se sfintesc ramuri de maslin pe care crestinii le duc ulterior in casele lor, punandu-le in fata icoane, impodobind usile si ferestrele.

Originile sarbatorii de Florii dateaza insa din perioada precrestina, fiind mentionat istoric obiceiul romanilor de a petrece in aceasta zi in cinstea zeitei Flora, dar si al imparatilor de fi marinimosi si de a acorda gratieri (sarbatorii Floriilor i se mai spune si Duminica Gratierilor). Se spune ca salciile sfintite in ziua de Florii (sau Duminica Stalparilor) au puterea de a feri acea casa de rele, de necazuri, de foc si de grindina, aducand totodata prosperitatea si belsugul in casa respectiva.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște

Salcia magica, salcia sfanta, salvia binecuvantata, salcia ca legenda...

Salcia este o planta sfanta in traditia romaneasca. Legendele mentioneaza ca dintre toate plantele salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau, facandu-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunostinta, Maica Domnului a binecuvantat aceasta planta si i-a harazit sa nu fie transformata in carbune, ci sa fie indragita de oameni si adusa in fiecare an in Casa Domnului si in casele oamenilor.

Salcia, marturia 'vie' a legaturii dintre oameni si divinitate

In acelasi timp insa, salcia ca simbol vegetal a pastrat anumite atribute ale simbolului salciei din perioada precrestina. Ea sugereaza totodata primavara, moartea si viata, regenerarea naturii, dar si cea a omului, regenerarea fizica, dar si cea spirituala. Salcia are puteri tamaduitoare si terapeutice, este o legatura ‘vie’ intre noi si divinitate. In caz de boala, de suferinta, de sperietura, de trasnet sau fulger, este indicat sa ceri ajutorul divin si sa atingi aceste ramuri sfintite.

Fiți creativi: Modalități ingenioase de a vopsi ouăle de Paște Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! Ritualuri de Luna Nouă: activarea puterii de manifestare, atragerea dragostei și abundenței

Tot spre a fi sanatosi si a tine bolile trupesti la distanta, este bine ca atunci cand facem baie sa punem in apa cateva frunze de salcii sfintite. Salciile si matisorii de salcii se pun si in mancarea animalelor pentru ca acestea sa se inmulteasca si sa nu se imbolnaveasca.

Pentru sanatate, amintire si iubire de-o viata

In unele zone ale tarii, oamenii obisnuiesc sa-si incinga mijlocul cu ramuri sfintite de salcie pentru a fi sanatosi tot timpul anului, dar si pentru a tine deoparte durerile de spate. Totodata, de Florii, exista traditia ca tinerii indragostiti care intentioneaza sa se casatoreasca in anul respectiv sa-si ‘prinda’ simbolic mijlocul cu ramuri de salcii. Astfel, legatura lor va fi binecuvantata si nimeni sa nu ii poate desparti.

In Basarabia, in ziua de Florii exista ritualul de ‘a bate’ pe cineva usor, peste urechi, cu matisorii salciei. Traditia spune ca pe acea persoana nu va suferi de dureri de ureche pe tot parcursul anului. In alte zone, se crede ca tinerele care isi trec salciile sfintite prin par vor avea un par lung si frumos precum crengile de salcie.

Pentru belsugul si rodul ogoarelor, de Florii, gospodinele de la sate obisnuiesc sa lege ramuri de salcii sfintite in jurul trunchiului pomilor fructiferi din gradini sau sa le infiga in brazdele de pamant insamantate. In apropierea Floriilor sau a Pastelui, mormintele se curatesc si se pregatesc de sarbatoare. Coronite formate din salciile sfintite de Flori se agata de crucile de pe morminte. Este un mod de a le spune celor care nu mai sunt printre noi ca ii pastram dragi in amintire.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri