Laptele ambalat aseptic, in cutii de carton multi stratificate isi pastreaza gustul natural si proprietatile nutritive timp indelungat, fara a fi necesara adaugarea de conservanti. Cu toate acestea, exista numeroase mituri legate de laptele UHT, alimentate de cea mai importanta calitate a sa: termenul de valabilitate extins.

Mit 1: Termenul de valabilitate al laptelui UHT este extins deoarece contine conservanti.


Laptele UHT este mai rezistent datorita tratamentului termic si ambalajului special. Prelucrarea laptelui incepe prin un tratament de tip soc termic (incalzire rapida urmata de racire rapida) ce dureaza 2-4 secunde, apoi acesta este ambalat in conditii aseptice. In plus, ambalajele multi strat protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigenul.

Mit 2: Laptele de la tarani este mai bun decat laptele UHT.

Dimpotriva, laptele UHT este superior calitativ laptelui neprelucrat si neverificat. Laptele UHT este supus unor controale multiple prin intermediul carora se verifica daca laptele si-a pastrat proprietatile nutritive si se elimina riscul contaminarii. Astfel veti fi siguri ca nu consumati lapte provenit de la animale purtatoare de microorganisme daunatoare. Laptele de la tarani poate fi daunator daca vacuta este bolnava. Anumite boli precum tuberculoza si bruceloza pot fi luate de la vacuta bolnava.

Mit 3: Laptele degresat contine mai putin calciu decat laptele cu grasime integrala


Calciul se regaseste in partea ce nu contine grasime a laptelui, asa ca degresarea nu afecteaza in niciun fel cantitatea de calciu din lapte.

Mit 4: Laptele UHT nu este ecologic


Dimpotriva, prelucrarea prin soc termic reduce emisiile cu efect de sera. Mai mult, laptele UHT nu necesita refrigerare, asa ca se economiseste curent electric. Consumatorii nu resimt direct acest efect, dar ganditi-va ca numeroasele magazine, supermarketuri si hypermarketurile consuma enorm de multa energie prin unitatile de refrigerare dedicate exclusiv laptelui normal. In al treilea rand, ambalajul TetraPak poate fi reciclat in proportie de 100%.

Mit 5: Laptele UHT nu isi pastreaza proprietatile nutritive

Procedura de prelucrare UHT este Ultra High Temperature (temperaturi foarte inalte). Prin tratamentul termic soc sunt distruse bacteriile daunatoare,dar se pastreaza valorile nutritionale normale ale laptelui. Expunerea foarte scurta la temperaturi ridicate nu dauneaza si nutrientilor (spre deosebire de fierbere), asa ca va puteti bucura de lapte sanatos ce nu a fost privat de proprietatile sale nutritive.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri