Folosita de catre femei in Roma Antica si in India pentru a da un aspect "de caprioara" ochilor, atropina este probabil una dintre cele mai interesante substante folosite astazi in scopuri medicale.
Folosita de catre femei in Roma Antica si in India pentru a da un aspect "de caprioara" ochilor, atropina este probabil una dintre cele mai interesante substante folosite astazi in scopuri medicale.

La Belladonna

Atropina este mult mai bine cunoscuta sub denumirea sa latina - Atropa Belladonna, ea dobandindu-si acest nume datorita efectului de midriaza asupra ochiului, adica marirea pupilei si in consecinta obtinerea unui efect tip "ochi de caprioara". Inainte de aparitia cosmeticelor femeile foloseau tot soiul de plante (printre care si Belladonna) pentru a-si spori frumusetea. Intre plantele care contin atropina cele mai celebre sunt matraguna - in jurul careia circula foarte multe legende, laurii si maselarita.

E drept, in doze mici Belladonna are proprietatea de a dilata pupila. Stiau oare femeile de atunci ca in doze mari atropina este foarte toxica?

Atropa belladonna - iarba vietii si mortii

Legendele care circula in jurul matragunei sunt in realitate datorate continutului sau in atropina. Matraguna este folosita in practicile magiei albe, dar si negre, in special in zona Moldovei fiindca se crede ca ar aduce noroc, dragoste si armonie. Mircea Eliade marturisea ca devenise fascinat de aceasta planta, considerata "imparateasa ierburilor" si "stapana padurii".

Conform legendelor, matraguna poate aduce fericire si poate vindeca bolile si chiar moartea. Se spune ca ar fi folosita pentru a deschide poarta catre "lumea de dincolo" fiind folosita in ritualuri mistice. In perioada sarbatorilor de Pasti si Inaltare, matraguna poate fi culeasa, insa numai urmand anumite ritualuri stricte.

Ritualul culesului

Matraguna nu poate fi culeasa decat la miezul noptii si numai de catre femei tinere sau batrane care inainte de a recolta planta joaca hora in pielea goala in jurul acesteia.

Belladonna ca medicament

Atropina este un parasimpatolitic, indiscutabil unul dintre cele mai vechi cunoscute. A fost initial descoperita de indienii din Evul Mediu care o utilizau ca leac pentru astmul bronsic. Mai apoi, colonistii englezi au preluat invataturile indienilor si le-au sporit. Chiar daca medicina a evoluat, cateva dintre intrebuintarile atropinei raman unice pana in ziua de astazi.

Atropina este indicata in colici, acidoza gastrica, greata, varsaturi, constipatie, boli cardiace, boli psihice si poate fi utilizata si ca anestezic. Atentie insa! Este o substanta foarte puternica si toxica si nu trebuie folosita "dupa ureche".
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Îți doresc timp… 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri