6 Decembrie 2011 publicat în Familie 3 share-uri

Cele mai fericite cupluri detin un atuu care ne este la indemana tuturor. Acest atuu se numeste 'dragostea altruista', sunt de parere cercetatorii de la o universitate americana. In cadrul acestor cupluri, cei doi parteneri se sacrifica unul pentru celalalt, dand nastere unui cerc al pozitivitatii, in cadrul relatiei lor.

Dragostea altruista, secretul cuplurilor fericite

Un studiu realizat de catre Tom W. Smith, doctor in psihologie de la Universitatea din Chicago, care a vizat pe 1,300 de oameni, dintre care 50% erau casatoriti, a aratat ca persoanele castorite care aveau sentimente de altruism fata de sotul sau sotia lor, traiau in acelasi timp si casnicii fericite. Fie ca erau casatoriti sau nu, dragostea altruista fata de o persoana din viata lor era in directa legatura cu nivelul lor de fericire, a aratat acel studiu.

Ca sa iti afli propriul nivel de dragoste altruista, verifica cat de mult ti se potrivesc urmatoarele afirmatii:

• As prefa sa sufar eu decat sa las sa sufere persoana pe care o iubesc.
• Nu pot sa fiu fericit/a daca nu pun fericirea persoanei pe care o iubesc, inaintea fericirii mele.
• De obicei sunt dispus/a sa sacrific dorintele mele pentru ca persoana pe care o iubesc sa si le indeplineasca pe ale sale.
• As indura oricat pentru binele persoanei pe care o iubesc.

Potrivit WebMD, majoritatea celor chestionati au fost de acord sau total de acord cu aceste propozitii. Aproape 9 din 10 au fost total de acord cu prima propozitie. 7 din 10 au fost de acord cu a doua afirmatie si 8 persoane din 10 au fost de acord cu ultimele doua afirmatii. Apoi, participantii la studiu au fost rugati sa coteze nivelul lor de fericire in viata si in casatorie. Astfel, a fost corelat nivelul de altruism cu nivelul de fericire in viata lor, in acel moment, iar cei mai altruisti s-au dovedit a fi si cei mai fericiti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta? Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Studiul a mai aratat ca femeile au tendinta de a fi mult mai emapatice si altruiste decat barbatii. In acelasi timp, copiii care au crescut cu ambii parinti s-au dovedit a fi mult mai altruisti.

Altruistii, mai fericiti in casnicie

„Persoanele casatorite care au un simt dezvoltat al altruismului fata de persoana pe care o iubesc, ajung sa aiba casnicii mai fericite”, spune dr. Smith. Este clar insa ca in acest caz, sentimentul de dragoste altruista ar trebui sa fie reciproc in cazul unui cuplu, caci altfel, sacrificiul nu mai este nici pe departe un gest nobil, adaugam noi...

Altruismul este vazut ca actiunea de a ajuta pe cineva, fara sa ai pretentia ca gestul tau sa fie inapoiat. „In cazul cuplurilor insa, este evident ca este vorba si despre a primi inapoi”, spune Smith, „fiindca dragostea altruista poate crea un ciclu pozitiv in cadrul cuplului”.

„Eu voi spune <<Voi pune interesul sotiei mele in fata interesului meu>>”, explica Smith. „Ea va aprecia gestul meu si imi va raspunde in aceeasi maniera, ceea ce va face ca relatia noastra sa fie mai stransa si mai fericita. Acesta este mecanismul”, spune Tom W. Smith. Dar avem nevoie de mai multe studii ca sa probam aceasta teorie, admite doctorul in psihologie.

Sentimentele de altruism nu sunt benefice doar in cazul relatiilor de casatorie. Sentimentele altruiste fata de partenerul tau, fie ca sunteti casatoriti sau nu, cresc nivelul general de fericire, a aratat acelasi studiu.

„Oamenii sunt in acelasi timp orientati catre binele lor, cat si catre binele celor de langa ei”, subliniaza psihologul. „Cred ca uneori ne auto-percepem doar in competitii si in cautarea beneficiilor materiale si trebuie sa vedem ca in mod clar, ca psihologia umana, este mai mult decat atat”, subliniaza cercetatorul, potrivit WebMD.

Cititi despre dragostea implinita si in articolul Cum vorbeste dragostea in cuplu? Cele cinci limbaje ale iubirii

Foto front, main si interior articol: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri