Fizioterapeutii vin cu solutii care sa ii ajute pe parinti sa amelioreze sau chiar sa previna problemele cauzate de ghiozdanele grele de la scoala.

Este bine stiut faptul ca ghiozdanele copiilor nostri depasesc cu mult greutatea normala pe care acestia ar trebui sa o poarte intr-o zi obisnuita de scoala. Insa cum acest lucru pare sa nu se schimbe, fizioterapeutii vin cu alte solutii, care sa ii ajute pe parinti sa amelioreze sau chiar sa previna problemele cauzate de ghiozdanele grele de la scoala.



“Greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea corporala a unui copil. De exemplu, daca greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui sa depaseasca 2 kg si jumatate. Ghiozdanul trebuie sa fie de tip rucsac, sa aiba doua barete aranjate egal si sa fie purtat aproape de spate, nu atarnat. Ghiozdanul nu trebuie tinut pe un singur umar, de aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau de tip postas. Acestea vor produce dezvoltari asimetrice ale musculaturii, favorizand aparitia, in viata adulta, a unor afectiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei”, afirma Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Împreună în arte și simțiri

Riscuri la care sunt expusi elevii

Fizioterapeutul adauga faptul ca, la fel ca orice factor de mediu, si ghiozdanul isi poate pune amprenta asupra dezvoltarii musculaturii si, implicit, asupra dezvoltarii mai mult sau mai putin corecte a intregului organism. “Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant in aparitia unor tulburari posturale. De asemenea, impreuna cu alti factori de mediu precum pozitia in banca sau orele lungi petrecute la birou, in fata calculatorului, intr-o pozitie incorecta, pot duce la modificari posturale de tipul umerilor adusi sau a cifozei, cunoscuta in popor sub denumirea de . Copiii au tendinta de a contracara greutatea mare a ghiozdanului prin anteriorizarea posturii, creand astfel conditiile favorabile pentru a merge si a sta cocosati”, avertizeaza fizioterapeutul Bogdan Goga.

Solutii pentru ghiozdanele grele

Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studiolui de recuperare medicala Terapie pentru Miscare, le ofera parintilor un ghid de preventie, dar si sfaturi utile pentru identificarea si tratarea problemelor care pot aparea la copii din cauza ghiozdanelor grele si a pozitiei vicioase in banca.

1. Preventia. Este cea mai simpla si eficienta metoda prin care ne putem preocupa de sanatatea copiilor nostri. Ca parinti, trebuie sa aveti grija ca acestia sa aiba o pozitie corecta la birou, cu spatele si coatele sprijinite de spatare, talpile pe sol, sa limitati timpul petrecut la birou, in fata calculatorului, si sa il prelungiti pe cel petrecut afara, in aer liber, unde cei mici pot face miscare, activitate fizica regulata si sport. De asemenea, consultul periodic la medicul specialist pediatru, nu trebuie sa lipseasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri