85% din abilitatile sociale ale unui adult sunt construite pana in 5 ani! Cum poti contribui la dezvoltarea afectiva a copilului

Stiati ca 85% din abilitatile sociale ale unui adult sunt construite pana la varsta de 5 ani? Perioada copilariei este critica pentru dezvoltarea afectiva a adultului de maine. Descopera sfaturile specialistului privind modul in care parintii pot sa incurajeze si sa sprijine dezvoltarea copilului, in functie de etapa in care se afla.

Cresterea stimei de sine este o componenta esentiala a dezvoltarii afective la copii. In primii 3 ani, copilul invata autonomia si sa aiba incredere in cei ce au grija de el. Urmeaza apoi asa-numitele perioade de opozitie de la 3 la 4 ani, si de gratie de la 4 la 5 ani. Perioada de opozitie reprezinta nevoia afirmarii personalitatii ce se naste acum. Copilul, bazandu-se pe relativa independenta si autonomie nou castigata, castiga constiinta de sine prin opozitia fata de ceilalti, are nevoie sa arate ca este diferit de ceilalti. Perioada de gratie este cea in care eul copilului vrea sa se valorizeze, si cauta acum aprobarea. Ii place sa se dea in spectacol si se vrea seducator pentru adultul din preajma, dar si pentru propria sa satisfactie. Este o perioada de narcisism.

Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Daca copilul nu este ajutat atunci cand are nevoie, daca nu invata sa faca diverse lucruri, el nu va avea incredere in sine, in cei ce se ocupa de el, si mai tarziu in oameni. Daca nu devine autonom, daca nu este lasat sa faca greseli sau este criticat, se va simti rusinat si va incepe sa se indoiasca de abilitatile lui. Atunci cand copilul primeste afectiune neconditionata, exprimata atat fizic, cat si verbal, de la adulti ale caror conduite denota optimism si incredere, cand regulile si formele de disciplina nu ranesc sau resping copilul, acesta dezvolta rezilienta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște

“Rezilienta este abilitatea de a face fata unei situatii dificile si de a reveni la starea emotionala initiala, simtindu-te la fel de bine ca inainte ca evenimentul negativ sa aiba loc. Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poti schimba, mentinand o stare emotionala pozitiva”, adauga psihologul.

In cazul adolescentilor, rezilienta trebuie sprijinita pe paliere ale afirmarii personalitatii. Dezvoltarea increderii in sine se poate face prin sprijinirea copilului sa isi asume noi responsabilitati (organizarea unor activitati extra-scolare, un job part-time). Este un mijloc excelent de a intari increderea in sine, ceea ce, pe termen lung, il va ajuta sa isi rezolve singur problemele. Ca parinte, iti poti ajuta copilul sa invete cum sa isi rezolve singur problemele, lucrand impreuna pentru identificarea punctelor sale tari si depasirea limitarilor. Apoi il poti incuraja sa isi stabileasca scopuri pentru care sa isi foloseasca atu-urile, concentrandu-se pe acele aspecte la care este bun, la care se simte sigur pe el.

Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri