5 Aprilie 2016 publicat în Familie 8 share-uri

Invatandu-ne copiii sa gandeasca altfel, sa-si puna intrebari, sa-si dea cat mai multe raspunsuri nu facem altceva decat sa le dezvoltam creativitatea, dar si increderea in sine.

de Mirela Tiganas, psiholog clinician specialist

____________________________________

Orice idee noua, creatie noua (fie ca se manifesta in arta, poezie, muzica sau stiinta) care este pur si simplu ALTFEL, care iese din tiparele cotidianului, care revolutioneaza un domeniu si/sau care duce la PROGRES este o considerat ceva creativ. Orice persoana care „produce” astfel de creatii este considerat creativ.

Care este atributul creativitatii? Consider ca doar atributul „ALTFEL” este suficient pentru a putea descrie creativitatea. Cum putem iesi din tiparele cotidianului? Cum ne putem desprinde de barierele din viata de zi cu zi si cele pe care societatea in care traim ni le creeaza? Cum putem gandi ALTFEL, face ALTFEL lucrurile? Prin educatie. Si cum educatia incepe de la varste foarte mici, nici educatia creativitatii nu ar trebui sa inceapa mai tarziu.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii McDonald’s, partener oficial UNTOLD pentru al doilea an consecutiv Elevii Școlii Quantum din București au obținut locuri fruntașe la MATHLETICS, cea mai mare competiție online de matematică din lume, datorită unui model nou de învățare

Putem incepe educatia creativa a copiilor prin a ....filosofa impreuna cu ei. Desi unii cred ca filosofia este apanajul celor mari, ideile pot fi formulate si discutate intr-o maniera accesibila impreuna cu copiii inca de la varste foarte mici. Vom fi surprinsi sa descoperim cat sunt de originali si maturi! Si asta pentru ca ei gandesc liber, fara constrangerile si barierile impuse de conventii, fara cliseele si ochelarii date de prejudecati. Da, copiii spun lucruri „trasnite”, insa pe langa parte amuzanta, vom descoperi originalitatea modului de gandire alimentata de curiozitate si imaginatie. „De ce avem doar doua maini?”, „De ce nu plutim?”, „De unde vin copiii?”, „De ce nu avem pene?”, „Ce e Pamantul?”, „De unde venim?”, „Dumnezeu stie toate limbile pamantului?” etc. Invatandu-i sa gandeasca altfel, sa-si puna intrebari, sa-si dea cat mai multe raspunsuri nu facem altceva decat sa le dezvoltam creativitatea, dar si increderea in sine.

Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin

Iata cateva jocuri pe care le puteti realiza cu copiii dumneavoastra pentru a le incuraja creativitatea:

* Ce vezi in imagine? Desene fara sfarsit

Ce dezvoltam?

- incurajam imaginatia;
- dezvoltam abilitatile de gandire divergenta;
-intelegem faptul ca aceeasi imagine poate fi vazuta in mod diferit.

Cum?

Desenati ceva ambiguu si rugati copilul sa spuna ce vede in acea imagine desenata; puteti si dumneavoastra sa descrieti imaginea;

Realizati jocul mazgaliturilor: dati copilului cate o foaie de hartie si un creion si rugati-l sa deseneze o forma nedefinita; desenati si dumneavoastra una, apoi prezentati fiecare desenul realizat. Puteti, apoi, sa realizati jocul „Desene fara sfarsit”: trasati o linie sau o forma oarecare si rugati sa continue desenul asa cum doreste, apoi continuati si dumneavoastra desenul, si tot asa pana se finalizeaza desenul. De fiecare data, copilul si dumneavoastra spuneti ce vedeti in imagine.

Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața? Horoscop: Top 3 zodii cu Karmă grea în DRAGOSTE – au de învățat lecțiile dureroase ale iubirii De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive

Scoateti in evidenta faptul ca, desi vedem acelasi lucru, fiecare avem alta opinie/idee/parere; discutati faptul ca pentru un singur lucru putem avea mai multe idei; evidentiati faptul ca nu exista idei bune si idei rele (pentru incurajarea imaginatiei).


Foto int 1: Baimieng / Shutterstock.com; Foto int 2: michaeljung /Shuttterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri