3 Martie 2016 publicat în Familie 9 share-uri

Activitatile cu care luam contact in primii ani de viata au un impact mult mai mare decat credem asupra educatiei si carierei de mai tarziu. Asigura-te ca jocurile sunt pentru copilul tau atat o modalitate distractiva de petrecere a timpului, cat si instrumente care sa ii dezvolte capacitatile intelectuale.

Jocurile puzzle

In cazul copiilor pana in 5 ani, jocurile de puzzle sunt o oportunitate excelenta de a dezvolta gandirea vizuala, dar si abilitati esentiale precum concentrarea, memorarea, recunoasterea, capacitatea de a face conexiuni. Este totodata un prim contact cu rabdarea si persistenta necesare in indeplinirea unui scop.

Daca jocul de puzzle reprezinta personaje dintr-un serial de animatie preferat, este foarte usor sa starnesti interesul copilului de a reconstitui imaginea fragmentata.

Jocurile de constructie

Cercetatorii au demonstrat performanta crescuta la matematica in cazul copiilor interesati de jocuri de constructie. Fie ca este vorba de asamblarea unui intreg orasel, a unui supererou sau a unui robot science-fiction, aceste jocuri dezvolta gandirea spatiala si aptitudinile numerice.

Daca cel mic este fascinat de constructie, incurajaza-i interesul! Cauta jocuri care sa ii stimuleze interesul de a explora diverse posibilitati – solutia ideala sunt modelele care pot fi construite in diferite feluri.

Jocurile de masa

Nimic nu dezvolta atentia, spiritul de observatie si abilitatile numerice ca jocurile de masa. Ele incurajeaza copilul sa fie competitiv, oferindu-i oportunitatea sa joace dupa aceleasi reguli ca adultii, dar sa stie si sa piarda.

Nu intamplator se mai numesc si ’jocuri de societate’: la fel de interesante pentru copii cat si pentru adulti, ele sunt o oportunitate ideala de a reuni familia. Nu uita ca aceste momente sunt esentiale pentru a intari legaturile emotionale si increderea copilului tau in tine.

Jucariile de imitatie

Copiile in miniatura a unei truse medicale sau a unui set de instrumente muzicale starnesc instantaneu insteresul celor mici, care simt ca li se ofera accesul in lumea adultilor.

Ele sunt si o modalitate de a descoperi interesele copilului tau pentru a-l incuraja sa si le dezvolte in continuare.

Jocurile video

Atitudinea adultilor cu privire la jocurile video este in general una dezaprobatoare, ele fiind considerate nu numai o pierdere de timp, dar si responsabile pentru unele comportamente mai violente ale copiilor.

Studii recente arata insa ca, jucate cu moderatie si alese sub supravegherea parintilor, jocurile video pot dezvolta numeroase capacitati intelectuale ale copiilor: creativitatea, imaginatia, capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme. Datorita temelor si scenariilor din ce in ce mai dezvoltate si realiste, ele pot starni interesul pentru istorie si cultura.

In timp ce parintii considera jocurile video in retea ca pe o activitate care izoleaza, multi copii le privesc ca pe o oportunitate de a isi face prieteni.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri