3 Aprilie 2015 publicat în Familie 42 share-uri

In acest interviu se gasesc raspunsurile la cele mai multe intrebari ale viitorilor parinti despre celulele stem, articolul oferind informatii pretioase incepand cu alegerea bancii de celule stem si culminand cu procedura in caz de insolventa. Veti gasi de asemenea informatii despre utilitatea celulelor stem, dar si despre boli vindecate prin folosirea acestor celule atat de speciale.

Biogenis

Despre celule stem - interviu cu dr. Dorin Pirciog
____________________

Garbo: Se tot vorbeste despre celulele stem, dar ce sunt de fapt aceste celule? Sunt prezente doar la nastere sau si la varsta adulta?

Dr. Dorin Pirciog: Foarte pe scurt, celulele stem sunt celule nediferentiate cu o mare capacitate de proliferare si diferentiere. Celulele stem (CS) sunt de mai multe tipuri avand proprietati usor diferite, iar unele se gasesc doar la nastere in timp ce altele si la varsta adulta (ex. in maduva osoasa, sange periferic si oase late). Cele de la nastere se gasesc in cordonul ombilical atat in sange (celule stem hematopoietice) cat si in tesut (celule stem mezenchimale)

De ce este atat de important ca celulele stem sa fie recoltate la nastere? Care sunt diferentele intre celulele stem embrionare si cele adulte?

CS recoltate la nastere sunt celule mai tinere, se recolteaza foarte usor si complet nedureros, in timp ce la varsta adulta se recolteaza dificil si chiar dureros. Celulele stem embrionare sunt celulele din care este alcatuit embrionul, dupa cum le arata si denumirea. Ele nu fac obiectul utilizarii la acest moment din multiple ratiuni etice, religioase, juridice. Diferenta vine din gradul de maturitate. Cu cat o celula stem inainteaza in varsta, cu atat ea se specializeaza mai bine. Asta inseamna ca se reduce capacitatea de transformare in alte tipuri de celule, activitatea ei concentrandu-se pe specializare. Asa cum am spus mai devreme, cu cat celula stem este mai tanara, cu atat capacitatea sa de transformare si actiune este mai mare. Cum recoltarea de celule stem embrionare nu se poate face din motivele deja enuntate, sursa de celule stem din cordonul ombilical este cea mai la indemana. Este primul moment in care pot face foarte usor recoltare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alertă fashion pentru toți iubitorii de denim: BLUGII AMPLI, trendul de bază al primăverii! 10 modele de jeanși largi Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze viitorii parinti pentru recoltarea celulelor stem la nasterea copilului? Cum se inscriu in program, cat dureaza si ce ar fi important de retinut.

In primul rand viitorii parinti trebuie sa se informeze. Chiar daca s-au decis deja sa faca recoltarea, le recomandam sa se informeze cat mai mult, sa viziteze banci, sa stea de vorba cu reprezentanti ai acestora, sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri. Este bine ca ei sa stie ca in Romania exista doua tipuri de furnizori pentru astfel de servicii, Bancile de celule stem, care sunt entitati autorizate prin ordin de ministru sa depoziteze celule stem pe teritoriul tarii noastre si agentii bancilor de celule stem care ofera servicii doar de import/export pentru sangele recoltat. Pe site-ul Agentiei de Transplant, www.transplant.ro, parintii pot gasi informati despre acestia. Ii sfatuim sa verifice si alte institutii abilitate precum Ministerul de Finante, ONRC, care ofera date financiare sau despre numarul de angajati si care contribuie la imaginea si seriozitatea a firmei.

Caută acei oameni lângă care îți este bine, ușor și frumos, OAMENII TĂI…. Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii

Dupa ce parintii au ales banca de celule stem, acestia vor semna un contract. La Biogenis nu se percepe plata in avans pentru serviciile oferite, platile fiind calculate dupa nastere, doar dupa ce proba recoltata este depozitata si validata. Viitorii parinti isi aleg acum si serviciile dorite, de la celule stem din sange, celule stem din cordon, pana la purificare si stocare ADN la nastere, serviciu nou in in lume si unic in Romania pentru o banca de celule stem.

Foarte pe scurt, viitorii parinti trebuie sa se informeze, sa aleaga serviciile dorite, sa aleaga cu simt de raspundere banca de celule stem deoarece copiii lor se vor adresa medicinei viitorului, sa semneze un contract cu aceasta. Iar daca mai au intrebari fara raspuns, acestea pot fi adresate si Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, www.arbacs.ro.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Pentru atunci când nu mai ai lacrimi să plângi: de tine ține să mergi înainte! Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Cum si cat se pastreaza celulele stem?

Celulele stem se pastreaza in recipiente speciale numite criotancuri, in azot lichid, la o temperatura in jurul valorii de -190 grade Celsius. Criotancurile noastre sunt conectate la trei surse diferite de curent, avand o autonomie de aproximativ doua saptamani fara nicio alimentare. Probele astfel stocate pot fi pastrate teoretic timp indelungat (zeci de ani), adica pe intreaga durata a vietii unui om. Probabilitatea de a utiliza celulele stem pe parcursul vietii unui individ a crescut in ultimii 6 ani de la 1:450 la 1:3, in special datorita progreselor inregistrate de medicina regenerativa. >>Citeste continuearea...

Foto articol: celule laborator - shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri