30 Iulie 2014 publicat în Familie 6 share-uri

Dragostea materna are foarte multe moduri in care se manifesta: de la grija pentru sanatatea lui, la atentia fata de emotiile si nevoile micutului. Freud a fost cel care a descris, prima data, din punct de vedere psihanalitic, aceasta relatie speciala intre mama si copil, spunand ca dragostea de mama este fundamentul structurii personalitatii adultului de mai tarziu, si ca este la fel de indispensabila omului ca si aerul. Ce poti face concret pentru ca bebelusul tau sa se dezvolte armonios emotional, dar si fizic inca din primele luni de viata?

Din punct de vedere fizic, este foarte important sa ne asiguram ca il protejam pe cel mic de orice boala care i-ar putea afecta dezvoltarea. Vaccinarea lui, alaptatul si un stil de viata sanatos il pot feri de factorii externi negativi.. Bolile pneumococice la copiii cu varste mai mici de 2 ani ii ingrijoreaza pe pediatri si pe medicii de familie, iar imunizarea impotriva acestor afectiuni este cu atat mai importanta, cu cat rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere. Vaccinarea copiilor impotriva pneumococului, o bacterie care provoaca de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite, le ofera acestora protectia de care au nevoie. Datele privind incidenta acestor boli sunt ingrijoratoare: 1 din 4 copii care isi pierd viata in primul an de la nastere, in Romania, este victima bolilor respiratorii, care sunt provocate intr-o mare masura de pneumococ1. In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38%2, iar consecintele pe termen lung pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii care supravietuiesc bolii3,4,5: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate. In plus rezistenta bacteriei la antibiotice este foarte mare, de aceea, cea mai sigura metoda eficienta de protectie este vaccinarea pneumococica.

Iata cateva sfaturi in legatura cu dezvoltarea emotionala a celui mic:

1. Asigura-te ca in primele luni de viata sunteti inconjurati de persoane placute care pot crea o atmosfera calda si fericita in jurul vostru.
2. Vorbeste-i copilului tau! Spune-i cat de bucuroasa esti ca a venit in viata ta, povesteste-i cat l-ai asteptat sau… ce surpriza frumoasa a fost.
3. Alaptatul nu este doar actul prin care ii oferi bebelusului alimentatia de care are nevoie ci si un gest de iubire, un transfer de emotie si caldura umana, un mod de a-i crea “anticorpi” emotionali pentru viata de mai tarziu. Asculta muzica in timp ce alaptezi. Efectul pozitiv al muzicii asupra starii noastre emotionale este binecunoscut. Tocmai pentru ca alaptarea este un transfer de energie, ai grija sa te inconjori de cea mai placuta atmosfera.
4. Incurajeaza-l pe tatal copilului tau sa vi se alature in cat mai multe activitati in familie. Cu fiecare zi petrecuta impreuna, ii dai bebelusului tau confirmarea ca este iubit de intreaga familie, ca e important si incurajat sa se exprime.
5. Fii atenta la reactiile copilului in timpul oricarei activitati. Astfel vei invata sa faci acele lucruri ce ii fac placere. Mangaierile, tonul cald al vocii, zambetul, hrana calda si gustoasa, lumina si caldura ce va inconjoara, armonia din familie, toate pot si trebuie folosite pentru a conferi copilului dumneavostra echilibrul care sa il mentina sanatos din punct de vedere emotional.

Afla totul despre vaccinul pneumococic, despre sanatatea copiilor in primii ani de viata, despre cum il poti proteja de anumite boli si care sunt sursele de incredere pe care le poti accesa pe tema vaccinarii de pe site-ul www.vaccinpneumococic.ro.

-------

1 Institutul National de Sanatate Publica/Centrul National de Statistica si Informatica in sanatate Publica , raport 2011 , utimul raport efectuat de catre CNSISP care face referire la anul 2010
2 O’Brien KL et al. Burden of disease caused by Streptococcus pneumoniae in children younger than 5 years: global estimates. Lancet 2009; 374: 893-902
3 Disease risk-Pneumococcal disease https://www.smartvax.com/index.php?option=com_content&view=article&id=83.
4 Meenakshi Ramakrishnan, Aaron J Ulland, Laura C Steinhardt, Jennifer C Moïsi, Fred Were and Orin S Levine, Sequelae due to bacterial meningitis among African children: a systematic literature review, BMC Medicine 2009, 7:47.
5 Goetghebuer, T, West, TE, Wermenbol, V, Cadbury, AL, Milligan, P, Lloyd-Evans, N, Adegbola, RA, Mulholland, EK, Greenwood, BM, Weber, MW. Outcome of meningitis caused by Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae type b in children in The Gambia. Trop Med Int Health 2000; 5: 207-213.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri