Mamele sunt fiintele speciale din viata oricarui copil. Copiii absorb precum niste buretei, invata nu doar limbajul ci conduita de viata in familiile lor.

Este important ca mamele si tatii sa aiba o atitudine constienta cu privire la modul in care ii influenteaza pe cei mici, este important sa nu uite ca acestia sunt individualitati de sine statatoare si ca micutii au nevoie de formare si de incurajare. Dupa articolul 22 de sfaturi pentru mamele de baieti!, am adunat din experienta altor mame, 22 sfaturi pentru mamele de fetite! Lista este deschisa si va invitam sa o completati, experienta parineteasca este extrem de valoroasa, iar noi o pretuim.

22 de sfaturi pentru mamele de fete

1. Arata-i fetitei tale ca esti mandra sa fii femeie, ca esti mandra de corpul tau, de tot ceea ce ai realizat. Pentru ca nimic nu este mai frumos decat a invata increderea de sine prin puterea exemplului.

2. Incurajeaza-o in tot ceea ce face si las-o pe fetita ta sa faca alegeri, dar invat-o sa si le asume. Fetita ta va sti mereu ca pe lume exista macar o persoana care are incredere in ea si in alegerile sale, o persoana la care se poate intoarce oricand pentru un sfat, o indrumare...

3. Ajuta-ti fata sa descopere lucrurile care ii fac placere, sa se descopere pe ea insasi. Las-o sa incerce experiente noi fara sa o limitezi din punctul de vedere al rolurilor de gen. Las-o sa viseze. Daca este fetita poate, desigur, sa joace fotbal sau poate sa isi doreasca sa devina astronaut. De ce sa ii limitam pe copii in baza unor "norme" sociale absurde?

4. Ajut-o sa isi dezvolte trasaturi considerate a fi masculine cum ar fi asertivitatea sau inclinatia pentru domenii ca matematica si stiintele.

5. Spune-i ca e frumoasa, dar ca sunt alte aspecte care conteaza mai mult in legatura cu ea. Poti sa ii spui unei fetite ca este frumoasa, problema e ca acesta nu ar trebui sa fie singurul compliment pe care il primeste. Ea trebuie sa stie ca nu doar felul cum arata conteaza. Invat-o sa aiba incredere in propria imagine, in ceea ce este pe de-a-ntregul. Complimenteaz-o si in privinta inteligentei ei, in privinta eforturilor pe care le face, in privinta realizarilor, a imaginatiei ei.

6. Ofera-i fetitei tale posibilitatea de avea si de a-si dezvolta propria-i personalitate. Uitam prea des ca, asemeni noua, cei mici sunt indivizi unici care au propriul drum in viata.

7. De asemenea, incurajeaza-ti fetita sa isi atinga idealurile si sa munceasca pentru indeplinirea lor.

8. Incearca sa ii arati de fiecare data calitatile ei – inteligenta, abilitatile pe care le are, fara a te plange mereu in privinta a ceea ce nu iti place la ea.

9. Invata-ti copila sa gaseasca valoare in ceea ce o diferentiaza de ceilalti, sa inteleaga ca este speciala fiindca este diferita.

1O. Lasa-l pe tatal ei sa o invete chestii ”de barbati”. Sincer, nu doar barbatii sau femeile ar trebui sa fie capabili de anumite lucruri. Daca pe baietei va incurajam sa ii invatati sa spele vasele sau sa aranjeze masa, ca parinti, invatati-le si pe fete sa faca anumite lucruri din zona activitatilor masculine – cum ar fi sa bata un cui, sa puna un bec. Nu e nimic rau in a avea nevoie de ajutor pentru asa ceva, dar fetitelor le va fi foarte bine in viata sa stie astfel de lucruri.

11. Asigura-te ca este inconjurata de exemple de femei care au reusit in viata pentru ca au dat dovada de trasaturi de valoare – inteligenta, filantropie, demnitate, curaj, creativitate si barbati care au reusit in baza acelorasi valori. Este foarte important ce fel de mesaje despre femei aude fetita voastra, acesta lucru avand un impact de durata asupra modului ei de a fi. La randul lor, tatii trebuie sa arate respect fata de persoanele de sex feminin, aratandu-i in acelasi timp fetitei sale ca o respecta si o apreciaza, ca are incredere in ea.

Foto: Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri