2 Aprilie 2012 publicat în Familie 35 share-uri

Prevazuta de art.305 din Codul Penal, abandonul de familie este o infractiune grava, pe care multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Afla de la avocat Laura Scutaru ce presupune obligatia de intretinere.

Asa cum prevede si Codului Familiei, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care adopta si cel adoptat, bunici si nepoti, frati si surori si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort sau desfiintata, sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot etc, in asemenea cazuri fiind prevazute conditiile in care exista o asemenea responsabilitate).

De cele mai multe ori, obligatia are un caracter reciproc, adica cel care are obligatia de intretinere, poate deveni, prin schimbarea situatiei concrete, cel indreptatit la intretinere. In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. S-a admis o asemenea inlaturare pe considerentul ca aceasta ofera o posibilitate de refacere a familiei, o posibilitate ca faptuitorul sa revina asupra conduitei sale si, astfel, sa-si reia indeplinirea obligatiilor sale de intretinere.

Un articol de Laura Scutaru

Laura este absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept, membra a Baroului Bucuresti si colaborator Casa de Avocatura Coltuc


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri