21 Februarie 2012 publicat în Familie 65 share-uri

Conform unei prevederi legale care va intra in vigoare de la 1 martie 2012, o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului va trebui alocata celuilalt parinte, in caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva luna de concediu se pierde.

Mai precis, dupa cum reiese din OUG 124/2011, daca mama copilului opteaza pentru un concediu de 2 ani, in realitate va sta acasa 1 an si 11 luni, o luna fie va fi luata de tatal copilului, fie se va pierde.
Iata ce spune OUG 124/2011 publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011:

Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:


a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;


b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia
." (Sursa)

Masura este pozitiva pentru ca va incuraja tatii sa se ocupe de ingrijirea copiilor. Insa de moment lipsesc cateva date despre aplicarea ei concreta. Cuantumul indemnizatiei in respectiva luna de concediu va ramane la fel ca pe intreaga perioada a concediului sau se va calcula din nou in functie de venitul tatalui?

Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului? Ce se intampla cu mamele singure, vor pierde automat o luna din perioada concediului?
Si mai curios lucru este ca acestei prevederi legale nu i s-a facut inca publicitate, desi va intra in vigoare in mai putin de o luna.

Informatiile de mai sus sunt furnizate prin intermediul Blogului Medusei

Asa cum este scris mai sus, aceasta lege ridica numeroase semne de intrebare. Spre exemplu din punct de vedere medical cel mai sanatos lapte este cel al mamei. Daca aceasta are san si isi poate alapta copilul, ce se va intampla cand va lipsi de acasa?

Tot in acest sens studii de specialitate realizate in domeniul pediatriei aduc informatii cu privire la alaptarea prelungita, chiar si pana la trei ani, sustinand ca acesti copii se dezvolta mai bine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Din acest punct de vedere, aceasta lege nu ar ridica unele restrictii?

Apoi acea perioada de minim o luna pe care tatal si-o poate lua concediu pentru a-si ingriji bebelusul - poate fi luata in roice moment? Se respecta oare siguranta bebelusului?

Si peste toate acestea intrebam nu doar din curiozitate daca la acceptarea acestei legi a participat macar o femeie si eventual o femeie care a crescut un copil, care stie ce inseamna cu adevarat a ingriji un bebelus. Este o problema ridicata de ceva vreme privind implicarea femeilor in politica, dreptul la vot si alte aspecte care iata, in unele situatii sunt cu adevarat importante. Aceasta nu inseamna ca taticii nu isi pot ingriji copiii, ci doar ca in unele situatii li se poate face mai mult rau decat bine acestor fiinte fragile...

Va invitam cu drag sa va marturisiti parerea, sa spuneti drept ce credeti, ce criticati si acceptati, poate in felul acesta si "vocea poporului" se va auzi mai tare, va prinde importanta, va birui.

Cu ingrijorare,

Iulia Dibu

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri