Candva in viitor, viata urbana s-a destramat, comunicatiile s-au prabusit, iar rezervele de hrana se micsoreaza rapid, in timp ce hoarde de oameni migreaza spre zonele rurale si bande de tineri cutreiera strazile.

Memoriile unei supravietuitoare este o distopie cu tenta stiin­tifico-fantastica. Candva in viitor, viata urbana s-a destramat, comunicatiile s-au prabusit, iar rezervele de hrana se micsoreaza rapid, in timp ce hoarde de oameni migreaza spre zonele rurale si bande de tineri cutreiera strazile. Totul este povestit din perspectiva unei femei intre doua varste, care primeste pe neasteptate, intr-o dimineata, vizita unui strain insotit de o adolescenta pe care, fara nici o explicatie, i-o lasa in grija. Din acel moment, viata naratoarei va oscila intre realitatea lumii care se naruie si o realitate personala, tainica.

Cu Memoriile unei supravietuitoare, Doris Lessing ia distanta nu numai fata de realitatea inconjuratoare, ci si fata de mai vechile ei reprezentari ale acesteia. Eroinele pline de ardoare din romanele sale anterioare sunt inlocuite de o naratoare care asista, anonima si impasibila, la prabusirea unei lumi. De la fereastra apartamentului in care locuieste, ea inregistreaza cu detasarea unei camere de luat vederi peisajul apocaliptic pe care il are in fata, iar cuvintele pe care le foloseste pentru a-si descrie experienta sunt de o precizie aproape clinica. ” (The New York Times)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman

De zeci de ani incoace citim cartile lui Doris Lessing ca sa aflam ce se intampla in jurul nostru, ce modificari sufera sistemul nervos al societatii contemporane si cum afecteaza acestea modul in care traim si interactionam. Lessing este una dintre acele inteligente emotionale rar intalnite care ne ofera, prin intermediul literaturii lor, un raspuns la dilemele noastre. ” (The Guardian)

Autor: Doris Lessing; Traducere din limba engleza de Mihaela Negrila

Carte aparuta la Editura Polirom


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri