ghid pentru o viaţă împlinită

Filozofia ceaiului nu e doar estetica

Filozofia ceaiului nu e numai estetica, in intelesul obisnuit al cuvantului, caci, vadeste, in legatura cu morala si religia, intregul nostru punct de vedere fata de om si de Fire.

Ea e igiena, pentru ca sileste la curatenie; e gospodarie, pentru ca arata cum tihna se gaseste mai curand in simplicitate decat in incarcat si costisitor; ea e geometria moralei, intrucat hotarniceste simtul nostru de masura fata de univers. Ea infatiseaza duhul adevarat al democratiei rasaritene, facand din toti credinciosii sai aristocrati de gust, spune carturarul japonez Okakura Kakuzo.

Editura Cartier aduce in librarii o noua aparitie editoriala foarte interesanta, menita a ne imbata simturile si mintea. Este vorba despre „Cartea Ceaiului”, o carte ce respecta tendinta boema a ultimilor ani, tradusa prin curiozitatea nemarginita a publicistilor si a cititorilor fata de lumea Orientala si invataturile sale.

Prin scrierile lui Okakura KAKUZO vom descoperi estetica si filosofia ceaiului. “Ceremonia ceaiului” este, dupa cum bine stiti, o emblem a culturii japoneze. Este un ritual traditional influentat de budismul Zen prin care ceaiul verde matcha este preparat intr-o maniecra ceremonioasa de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera linistita. In esenta sa, ceremonia ceaiului reprezinta expresia sintetica a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze, pe care le vom intelege mai bine poate, prin intermediul scrierii lui KAKUZO.

Lasandu-ne inspirati de astfel de valori profunde si diverse de cultura europeana, ne putem face viata mai frumoasa si mai pura, cu siguranta.

Okakura KAKUZO (1862, Yokohama – 1913, Akakura), este carturar si estet japonez. Urmeaza o scoala particulara a misionarilor crestini, infiintata de misionarul american James Curtis Hepburn, acelasi care a proiectat alfabetul japonez cu litere latine. Educatia traditionala si-o desavarseste la un templu budist, unde invata caligrafia, poezia, etica, filozofia chineza si unde se initiaza in operele clasicilor niponi. Studii superioare la Universitatea din Tokio, de curand infiintata sub indrumarea profesorilor adusi din Occident. In 1886, intreprinde o lunga calatorie in Statele Unite, Franta, Italia, Spania, Germania, Austria si Anglia, in calitate de membru al Comisiei imperiale de arta. Este, rand pe rand, curator al Muzeului imperial, presedinte al celei de-a doua scoli de arta din Japonia, membru fondator al Asociatiei teatrelor japoneze si al revistelor Kokka si Arta japoneza, profesor de istoria artei, presedinte al primei Academii de arta din Japonia, consilier al sectiei de arta chineza si japoneza de la Muzeul de Arta din Boston.
In 1906 publica la New York Cartea ceaiului, redactata in engleza, care-l va consacra pe plan mondial, lucrarea fiind tradusa in numeroase limbi. Alte scrieri: Idealurile Orientului (1903), Desteptarea Japoniei (1904), Desteptarea Orientului (postum).

Foto main: Le Petit Poulailler

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Filozofia ceaiului nu e doar estetica.


rasfatul cu ceai (1 comentariu, 362 vizualizari)
meritele ceaiurilor de tei, menta, sunatoare sunt bine cunoscute pentru efectele antitermice,de detoxifiere, hidratare etc. ceaiul negru tonifica si inbunatateste circulatia sangelui, contribuind...

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.