Arta de a muri trebuie invatata de cei vii. Acesta este mesajul pe care cele doua capodopere ale culturii universale ni-l adreseaza, fara a-si propune in vreun fel sa vexeze cititorul modern prin abundenta amanuntelor referitoare la viata de dincolo.

Arta de a muri trebuie invatata de cei vii. Acesta este mesajul pe care cele doua capodopere ale culturii universale ni-l adreseaza, fara a-si propune in vreun fel sa vexeze cititorul modern prin abundenta amanuntelor referitoare la viata de dincolo. Ineditul acestor scrieri consta in latura lor practica redata prin formule, rugaciuni si ritualuri magice menite a acompania trupul defunctului sau a fi rostite de catre un initiat la capataiul celui care si-a inceput calatoria in Lumea de Dincolo.

Dintre toate popoarele din vechime, egiptenii au dovedit cea mai constanta preocupare fata de problema mortii si a enigmelor ei, fapt ce si-a pus amprenta pe intreaga lor viata sociala si spirituala conferind-i o unicitate stranie si inimitabila. Scris in urma cu mai bine de 3500 de ani, "Papirusul Ani", care cuprinde ceea ce s-a convenit a se numi "Cartea egipteana a mortilor", reuneste texte continand formule magice scrise de obicei pe papirusuri asezate in cutele bandajelor mumiei, alaturi de aceasta sau inscriptionate chiar pe una dintre fasiile de panza ce infasau mortul. "Cartea egipteana a mortilor" este documentul cel mai complet, cel mai artistic ornamentat si totodata cel mai bine pastrat al intregii gandiri filosofice si religioase a Egiptului antic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Izvorat din alt capat al lumii, "Bardo Thodol" sau "Cartea tibetana a mortilor" este un text esoteric, ciudat, profund, tulburator, care se doreste a fi un ghid al defunctului, in intervalul dintre moarte si renastere. Acest pasaj intre doua stari poarta denumirea de bardo in tibetana. Thodol inseamna eliberare prin intelegere. Astfel ca talmacirea titlului tibetan ar reveni la a spune ca starea bardo poate fi traita in orice moment al vietii, mortii sau renasterii, cu toate ca textul in sine prezinta numai starile din timpul mortii, oferind instructiuni explicite despre cum pot fi ele traite.

Scopul rugaciunilor si meditatiei in momentul mortii consta in a reda constiintei luciditatea necesara pentru a infrunta evenimentele din timpul vietii, mortii si renasterii. In acest sens "Bardo Thodol" este un ghid al posibilitatii de eliberare de-a lungul intregului ciclu al existentei umane, in spiritul doctrinei buddhismului tantric tibetan.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Nu fugiţi de necazuri şi nici nu le căutaţi şi nici nu treceţi peste ele 13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă

Preceptele filosofice si religioase care insufletesc cele doua scrieri sunt imbracate in cele mai frumoase vesminte, printr-o inegalabila maiestrie a metaforelor, comparatiilor, sugestiilor, in general prin caracterul puternic vizualizant al stilului care confera textului stranietate si in acelasi timp adancime umana.

Carti din colectia "Carti fundamentale" aparute la editura Herald


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri