Susana Baca a devenit prima femeie de culoare care ajunge ministru peruan. In 26 iulie, artista a fost numita ministrul culturii in Peru de catre Ollanta Humala, presedintele tarii. La 67 de ani, Baca este recunoscuta pentru modul sau unic de a promova traditiile, muzica si folclorul, mixand ritmuri africane cu ritmuri din anzi.

Comunicat de presa

Susana Baca, artista care a contribuit decisiv la renasterea muzicii traditionale afro-peruviane, isi va prezenta la Festivalul Plai noul album, Afrodiaspora, despre care Wall Street Journal spune: Este probabil cea mai dulce si captivanta lectie de etnomuzicologie pe care o vom auzi vreodata. In 26 iulie, artista a fost numita Ministrul Culturii al Peru.

Susana Baca s-a nascut in Chorrillos, un cartier marginas al orasului Lima, din Peru. Susana Baca a reusit sa aduca in atentia intregii lumi mostenirea muzicala afro-peruviana. Artista a crescut cu muzica veche folk afro-peruviana, munca sa continuand in aceeasi directie la Instituto Negrocontinuo.

Cei care o asculta simt in primul rand in muzica Susanei Baca lupta, suferinta, exprimarea identitatii, punctul central fiind pentru artista legatura ei cu stramosii africani care au fost transportati ca sclavi in America de Sud. Artista a crescut intr-o comunitate afro-peruviana saraca de la marginea orasului Lima, intr-o perioada in care statutul afro-peruvienilor era unul inferior. Desi in copilarie, anii '60, a trait intr-un cartier in care nu exista electricitate, a invatat muzica de la familie, vecini, prieteni, care se intalneau si cantau la diverse instrumente, unele improvizate, compuneau ad-hoc bucati muzicale pornind de la cantece traditionale. Astfel, artista s-a familiarizat de copil cu muzica poporului ei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Creme tartinabile vegetale și sănătoase, care vor schimba definiția micului dejun sau a gustărilor

Desi a dorit de mica sa devina cantareata, parintii au sfatuit-o sa aleaga ceva mai sigur din punct de vedere financiar, astfel ca a devenit profesoara. A renuntat dupa trei ani pentru a-si urma visul. In pofida tuturor greutatilor, a continuat pe drumul ales. Alaturi de sotul ei, care este sociolog, a adunat muzica folk traditionala din intreaga tara, pe care cantareata o reinterpreteaza in stil propriu. Merge in orase mici, asculta cantece, ia notite, pastreaza si reda, trecutul prin filtrul personalitatii sale muzicale. A debutat cantand acompaniata doar de o chitara, dar raspunsul publicului a fost atat de entuziast, incat a continuat sa cante.

Muzica Susanei Baca este un amestec de traditional si contemporan. Astfel, foloseste instrumente traditionale, cum ar fi cajn, udu, quijada, dar si instrumente contemporane. Colaboreaza cu mai multi poeti latini, care scriu versuri pentru cantecele sale. Muzica ei este unica: imbina sensibilitatea, senzualitatea muzicii spaniole cu ritmurile traditionale africane, trecute prin filtrul propriei personalitati muzicale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri