Pe 6 ianuarie, la Piatra Neamt, incepe o noua editie a festivalului de film de scurt-metraj Filmul de Piatra.

Comunicat de presa

Pe 6 ianuarie, la Piatra Neamt, incepe o noua editie a festivalului de film de scurt-metraj Filmul de Piatra.

"Gandit ca o prelungire a vacantei de iarna, festivalul lupta pe doua fronturi: pe de o parte, ofera cineastilor invitati un loc inedit, cu o oferta bogata de petrecere a timpului liber, din care nu lipsesc muntele, schi-ul, telegondola sau piscina; pe de alta parte, publicului nemtean, avid de filme si evenimente culturale, i se ofera un program complex, pentru toate varstele si gusturile", declara regizorul Andrei Dascalescu, directorul festivalului.

Programul principal Filmul de Piatra consta in competitia de scurt-metraj, adresata exclusiv filmelor realizate de autori din Romania si Republica Moldova. Un numar record de filme, 209, s-au inscris la preselectie, totalizand aproape 16 ore de scurt-metraje. In selectia finala sunt 9 filme de animatie, 8 documentare, 12 experimentale, 14 de fictiune si 12 videoclipuri.

Juriul care va oferi trofeul Filmul de Piatra celui mai bun film din fiecare categorie, este format din directorul de imagine britanic David Procter, tanara actrita Irina Saulescu si regizorul Copel Moscu. De asemenea, spectatorii vor vota la iesirea din sala cel mai popular film.

Pe langa filmele din competitie, publicului i s-au pregatit intalniri cu programe de la festivaluri partenere din tara si strainatate: Animest, TIFF, Next, ShortsUp, Filminute, o selectie de scurt-metraje nominalizate sau castigatoare la Oscar, si mai multe proiectii speciale, printre care lung-metrajul Nunta in Basarabia si cel mai iubit film romanesc pentru copii, Veronica, in regia Elisabetei Bostan.

Festivalul are si un invitat special care, desi nu este cineast profesionist, este cu siguranta romanul care a filmat cele mai... inalte imagini: Ticu Lacatusu, primul roman care a urcat pe Everest, precum si singurul care a cucerit cele mai inalte varfuri ale celor 7 continente. Intr-un program special, alpinistul va arata filme din expeditiile sale si va povesti publicului despre pasiunea lui si despre situatii limita.

Membru al juriului, David Procter va sustine un workshop de imagine de film, in care va prezenta fragmente din lucrarile sale ce includ filme documentare si de fictiune multipremiate si videoclipuri pentru Simian Mobile Disco si Wild Beasts.

Festivalul se desfasoara intre 6 si 9 ianuarie. Proiectiile au loc la Teatrul Tineretului, iar intrarea este libera.

Festivalul este organizat de o echipa foarte tanara de voluntari, majoritatea studenti. In ciuda succeselor reputate de editiile anterioare, festivalul este subfinantat de CNC, dar este sprijinit de numerosi parteneri locali, nationali si internationali, dintre care cel mai important este Primaria Piatra Neamt.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri