3 / 5

Nureyev - Fiecare pas trebuie sa fie stropit de sangele tau

Nici un alt dansator barbat nu a avut o mai mare influenta asupra istoriei, a stilului si a perceptiei publice cu privire la balet.

Rudolf Nureyev s-a nascut in primavara anului 1938, la bordul unui expres Trans -Siberian si a fost singurul baiat dintre cei patru copii ai lui Hamet si ai Faridei Nureyev, neam de bashkiri (musulmani suniti). Si-a petrecut copilaria la Ufa, capitala Republicii Sovietice Bashkir si pornind din acest mic orasel aflat inima muntilor Urali, a ajuns sa schimbe intreaga lume a artei.

A dansat neobosit noapte de noapte, luna de luna si an dupa an, reusind sa capteze o audienta extrem de mare careia i se adauga si oameni care nu l-au vazut decat in filme, fiindca Nureyev a fost cel mai filmat dansator din toate timpurile.

Pentru Nureyev nu era insa atat de importanta marimea audientei sale, ci efectul pe care il avea asupra ei. Ii cucerea pe oameni cu ajutorul personalitatii sale carismatice si prin daruirea coplesitoare cu care dansa. “Fiecare pas trebuie sa fie stropit de sangele tau”, spunea Nureyev. 

Dupa debutul fulminant in baletul rusesc, alaturi de Kirov Ballet, Nureyev alege libertatea vestica. Se afla in turneu in Franta si in loc sa se intoarca inapoi in Rusia, alaturi de colegii sai, cere azil politic. Aceasta se intampla in anul 1961.

Circumstantele dramatice ale venirii sale in Vest l-au pus imediat pe prima pagina a ziarelor dar talentul sau remarcabil l-a tinut si mai apoi, tot in centrul atentiei.

Dupa ce a fost adoptat de catre cultura vestica, pentru Nureyev a fost decisiva intalnirea cu Erik Bruhn, prim-solist al Baletului Roial Danez, care i-a fost si iubit.

Pe scena, Rudolf Nureyev a fost un partener exemplar, un coregraf desavarsit si un director care a stiut sa le dea celorlalti dansatori extrem de multe oportunitati de care altfel, nu ar fi putut sa se bucure. Companiile alaturi de care a lucrat au devenit mai bune, mai puternice si mai pline de viata, prin prezenta lui, scriu biografii sai. A fost prieten cu celebritati ale momentului Gore Vidal, Freddie Mercury, Jackie Kennedy Onassis, Mick Jagger, Liza Minnelli si Andy Warhol.

Din anul 1963, faima lui Nureyev capata dimensiuni internationale. Danseaza in cele mai mari compaii ale momentului in Europa, Statele Unite si Australia si datorita curiozitatii sale, incearca toate stilurile de dans posibile. El a repus in scena si un balet rusesc de secol XIX creat de coregraful Marius Pepita. Pana la sfarsitul anilor ’70 dansatorul intrepreteaza roluri clasice importante dar incepe sa isi piarda din forta interpretarii. Din anul 1983 Nureyev a fost directorul Teatrului de Balet din Paris. Din pacate si Nureyev a avut parte de o moarte tragica. El moare in anul 1993 din cauza unei boli necrutatoare - SIDA.

 Vedeti pe YouTube un documentar despre Nureyev.

 

Foto: Wikimedia
 

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri