31 Mai 2017 publicat în Cultura 19 share-uri

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene si unul dintre cei mai iubiti actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima data in Romania, ca invitat special al celei de-a 16-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (2-11 iunie).

Figura emblematica a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului in epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumosi barbati ai tuturor timpurilor.
Pentru contributia sa artistica exceptionala, TIFF ii va acorda in acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru intreaga cariera. In onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piata Unirii va gazdui o proiectie speciala a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avandu-l pe indragitul actor francez si in rol principal. Biletele pot fi cumparate deja de pe www.biletmaster.ro si aplicatia TIFF 2017.

„Ma bucur ca si in acest an ii vom putea oferi publicului nostru drag o intalnire exceptionala cu o legenda a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generatii si cred ca participarea lui la aceasta editie a festivalului va fi un moment de varf, care va ramane in inimile tuturor”, declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri Cum vor funcționa grupele de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși în școli din România în ultimii doi ani

Cu o cariera impresionanta si peste 100 de interpretari memorabile, actorul, producatorul, scenaristul si regizorul Alain Delon (81 de ani) aniverseaza anul acesta 60 de ani de la debutul sau in cinematografie. Sase decenii in care a stralucit pe marile ecrane in pelicule care au facut istorie. Rocco si fratii sai (1960), In plin soare (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagra (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvant de politist (1985) sunt doar cateva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a nascut la data de 8 noiembrie 1935 si nimic din copilaria tulbure sau din adolescenta plina de peripetii a artistului nu oferea indicii despre succesul rasunator pe care avea sa-l cunoasca in jurul varstei de 23 de ani. Frumusetea magnetica si farmecul personal au facut ca actorul sa fie curtat inca de la inceputuri de industria hollywoodiana, insa, desi i s-a oferit sansa de a fi distribuit intr-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide sa-si inceapa cariera in Franta, unde se lanseaza in 1957 in Quand la femme s'en mêle (r. Yves Allégret). In 1958, in Christine, joaca pentru prima data alaturi de Romy Schneider, fermecatoarea actrita ce avea sa-i devina, ulterior, logodnica.

SAGA Festival anunță programul pe zile pentru cea de-a treia ediție: Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture printre artiști

Dupa rolul din Ghepardul (r. Luchino Visconti), in 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima data la Globul de Aur. In 1977 a ajuns pe lista favoritilor la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus in 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific in 1995, iar in 2005 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare de catre presedintele Jacques Chirac, pentru contributia sa la arta cinematografica.
Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni si Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, in nenumarate randuri, de marile festivaluri.

Dintre toti cineastii ilustri alaturi de care a lucrat, Delon in considera insa pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cercul rosu/ Le cercle rouge (1970), in care actorul interpreteaza rolul unui criminal proaspat eliberat din inchisoare, gata sa comita o noua infractiune, se va bucura de o proiectie speciala la TIFF, in cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinitatii si a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci si cultura pop. Are propria linie de accesorii si parfumuri de lux si apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri