20 Aprilie 2017 publicat în Cultura 2 share-uri

Centrul National al Dansului Bucuresti o celebreaza, in data de 25 aprilie, incepand cu ora 19:30, pe Iris Barbura, marea coregrafa de origine romana care a influentat scena internationala a dansului, la mijlocul secolului XX.

Tribut, unei mari coregrafe: Iris Barbura

Spectacolul „Tribute to Iris Barbura”, in coregrafia lui Beth Soll si evenimentele conexe dedicate coregrafei se vor desfasura in data de 25 aprilie, incepand cu ora 19:30, in Sala Stere Popescu – CNDB.

Dansatoarea si coregrafa de origine romana Iris Barbura (1912–1969) a fost activa la Bucuresti, Berlin si, mai tarziu, Ithaca (SUA), iar cariera ei a influentat dansul contemporan la nivel international. Iata de ce, evenimentul este deosebit de important nu doar pentru scena dansului ci si pentru cultura colectiva romaneasca, pentru ca acest demers restaureaza memoria lui Iris Barbura, aceasta mare artista de origine romana.

Iris Barbura dans cu masti, 1946, Foto: Autor necunoscut, courtesy Katja Meirowsky, Reinhard und Marianne Lippeck, Hermann Vinke Collection

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Spectacolul "Tribute to Iris Barbura" va fi urmat si de soloul "Iris", creat de coregrafa americana Beth Soll in amintirea profesoarei sale de dans Iris Barbura.

De asemenea, deosebit de importanta pentru demersul de a plasa imaginea unei femei importante pentru cultura romneasca, Iris Barbura, in mentalul nostru colectiv, o reprezinta si lansarea cartii "Tribute to Iris Barbura", co-editata de CNDB si Deutsches Tanzarchiv din Köln. Autorii Corina Cimpoieru, Agnes Kern si Igor Mocanu s-au angrenat in aceasta insemnata munca de documentare si arhivare a vietii coregrafei.

Imagine din spectacolul "Tribute to Iris Barbura"; coregrafia Beth Soll; Foto: CNDB, Alina Usurelu

La Berlin, de Ziua Internationala a Dansului (29 aprilie) este celebrata Iris!

Reprezentatia de la Bucuresti premerge deschiderea amplei expozitii retrospective omonime, ce va avea loc la Berlin, in spatiul de la Camaro Haus, incepand cu 29 aprilie 2017. Vernisajul va fi precedat, pe 28 aprilie 2017, de premiera berlineza a spectacolelor „Tribute to Iris Barbura” si „Iris”, ce va avea loc in acelasi spatiu, de la ora 19:30. Derularea spectacolului la Berlin si realizarea cartii au beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Roman din Bucuresti si a Rumänisches Kulturinstitut din Berlin.

Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București NOUA INAUGURARE DIN INIMA BUCUREȘTIULUI ESTE UN CAPITOL NOU PENTRU FIECARE DIN NOI

Proiectul Tribute to Iris Barbura este rezultatul colaborarii dintre CNDB, Deutsches Tanzarchiv Köln si Fundatia Alexander si Renata Camaro, iar prezentarea la Berlin a expozitiei si spectacolului omonim confirma impactul international al artei lui Iris Barbura.

Urmariti si pagina de Facebook a evenimentului: Tribute to Iris Barbura
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri