23 Ianuarie 2017 publicat în Cultura 6 share-uri

Spre astfel de minti incredibile trebuie sa ne intoarcem mereu sufletul! La cei 100 de ani ai sai, marele istoric si scriitor roman Neagu Djuvara continua sa ne inspire si sa fie un valoros formator de opinie in viata publica romaneasca.

Iti daruim 11 citate memorabile care ating teme importante ale vietii si societatii, de Neagu Djuvara si te invitam sa ii descoperi operele. Neagu Djuvara a publicat in principal despre istoria Romaniei si a poporului roman. O buna parte din cartile sale se refera la filosofia istoriei, concentrandu-se in jurul problemei obiectivitatii istoriei si istoriografiei. 

Iata cateva titluri valoroase, pe care le puteti achizitiona din libraria online elefant.ro: 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, Intre Orient si Occident – Editie ilustrata, Cum s-a nascut poporul roman, si altele.

Locul pe care-l ocupa domnul Djuvara in viata publica romaneasca nu l-a luat de la nimeni si nu va fi niciodata luat de altcineva. Ca l-am cunoscut si ca o personalitate atat de originala sta cu noi de un sfert de veac este o aruncare a zarurilor sortii la fel de norocoasa pentru noi ca acelea care i-au determinat acestui om cotiturile unei vieti intr-adevar exceptionale. Numai in societatea noastra, in care el, Neagu Djuvara, este supravietuitorul unei civilizatii morale moarte, poate sa fie cineva un fenomen cultural de unul singur. - Andrei Pippidi

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

11 citate memorabile de Neagu Djuvara

Neagu Djuvara despre politica…

1. Eu nu mai stiu pe cine sa aleg in politica romanesca. Asa ca stau pe tusa.

Neagu Djuvara despre migratia creierelor…

2. Dintre intelectualii tineri care prind o bursa Fullbright, nu se mai intorc in Romania decat 1%. E o tragedie. Nu putem sa iesim din barlog daca aceasta fuga a creierelor continua.

Neagu Djuvara despre genii…

3. Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea ma supara ca in Romania e mai putin venerat decat Mircea Eliade.

Mesajul pe care l-a dedicat Mircea Cartarescu lui Neagu Djuvara, in ziua cand acesta a implinit 100 de ani:

Neagu Djuvara - o meditatie despre sfarsit…

4. Imi doresc sa mor pe un vapor. Cand nu voi mai putea sa scriu, am sa incerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu panze, din acela care face inconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum, te arunca in mare. Sa terminam odata cu povestile astea cu inmormantari complicate, cu alaiuri si cu discursuri.

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

Neagu Djuvara despre bun-simt…

5. Cateva amanunte care ma supara zilnic, de pilda, ca romanul este singurul cetatean din Europa care scuipa pe strada.

Neagu Djuvara despre a fi indragostit de cunoastere…

6. Pe vremea cand eram la liceu, in Franta, in fiecare joi dupa-amiaza eram liberi de la cursuri. Si, in loc sa ma duc sa ma distrez sau sa ma relaxez, eu ma repezeam la o biblioteca publica, sa citesc istorie!

7. Indarjirea mea a fost de a fi un bun student toata viata. Si cand am plecat la pensie la varsta de 68 de ani am venit la Paris si m-am inscris la scoala de limbi orientale, am facut o licenta in sarbo-croata. Intre 68 si 72 de ani!

Neagu Djuvara  - un paradox:

8. Uitandu-ma in istorie, descopar ca, pe masura ce esti mai laudat cand traiesti, cu atat esti mai uitat dupa moarte.

9. As fi preferat sa am soarta lui Van Gogh, caruia nu i s-a cumparat aproape niciun tablou cat a trait si acum e unul dintre cei mai bine vanduti pictori din lume.

Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale Prietenii imaginari la copii – motiv de ingrijorare sau nu? Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra relațiile! Energia lui 2 este mai puternică ca niciodată

Neagu Djuvara despre dragoste…

10. Ce-i aia o scrisoare de dragoste batuta la masina? E rece si impersonala. Cand scrii de mana e ca un sacrificiu de sine. Iar cand primeai o scrisoare de la o femeie si-i simteai parfumul impregnat in pagini... ce mare lucru!

11. De pilda, eu cu Sofia - poloneza de care am fost indragostit trei ani si despre care cred si acum, la batranete, ca ea a fost femeia care-mi fusese harazita mie, sotia mea ideala pentru toata viata, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat si, inchipuiti-va ca am pastrat toate scrisorile intr-o fosta cutie de bomboane, legata imprejur cu panglica rosie!

foto: By Josephine Ziprian/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri