4 Octombrie 2016 publicat în Cultura 18 share-uri

Chuang Tzu este cunoscut ca unul dintre cei mai mari taoisti. Iar visul fluturelui este foarte cunoscut in filosofia chineza si ne opreste pe toti intr-o meditatie profunda: Daca tot ceea ce traim este doar un vis?

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute teme ale gandirii universale, iata din timpul lui Chuang Tzu, pana in zilele noastre, cand aceeasi idee este redata in diverse forme. In cultura contemporana filmul MATRIX este mai cunoscut pentru aceeasi intrebare pe care si-a pus-o Chuang Tzu, cu x ani in urma: Ce este vis? Ce este realitate?

Visul lui Chuang Tzu

Chuang Tzu se afla intr-o gradina minunata. El a adormit la umbra unui copac. In visul sau, Chuang Tzu nu mai era un om, ci un future care zburda de colo-colo prin gradina minunata. In acest vis, Chuang Tzu nu avea absolut nicio constiinta despre individualitatea lui ca persoana. El doar traia, fara sa aiba constiinta individualitatii. Era doar un future…

Brusc, s-a trezit si s-a constientizat din nou ca o persoana, avea o individualitate si isi constientiza corpul, gandurile, existenta. Diferenta aceasta de perceptie l-a lasat perplex. Visul si senzatia din vis fusesera atat de puternice… A urmat dezorientarea: Oare am fost un om care s-a visat un fluture? Sau sunt un fluture care viseaza ca este om?...
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București Cele mai încurajatoare citate despre succes Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani?

Aceasta intrebare a ramas una dintre cele mai cunoscute teme din filosofie. Trezirea a dat nastere ignorantei si nesigurantei: Daca in realitate visam cu totii?

Nietzche era la randul lui de parere ca toate activitatile umane nu ar fi decat un vis adanc. De aemenea, Nietzche ne mai safatuieste sa nu privim visele doar ca pe o actvitate nocturna ci sa le folosim ca si ghiduri pentru activitatile noastre diurne.

La randul sau, Chuang Tzu concluzionase ca nu ar trebui sa facem o diferenta intre fluture si persoana, caci aceasta nu este nimic altceva decat o transformare; astfel la randul sau, Chuang Tzu ne sfatuia sa traim si sa fim impacati cu aceasta transformare continuua prin care trecem de-alungul vietii.

Iti recomandam si: Lao Tzu: 17 invataturi importante pentru viata!

Lao Tzu sau Winston Churchill: Iata 10 citate care iti redau curajul!

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos Leagăn pentru toată copilăria


Foto homepage:
Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri