Vava Stefanescu, in deschiderea noului sezon Round Table Bucuresti

20 Septembrie 2016 publicat în Cultura 25 share-uri

Marti, 20 septembrie, de la ora 19:00, va debuta cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.

Timp de 8 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „Bucurestiul invizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” - Valentina Sandu – Dediu

Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea, cu sute de persoane prezente in public.

Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 invitati provenind din diferite domenii artistice, primul eveniment fiind dedicat coregrafiei – o traditie initiata inca de la primul sezon – prin prezenta coregrafului Vava Stefanescu, Director al Centrului National al Dansului.

Intrarea va fi libera, in baza invitatiei solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, in limita locurilor disponibile, iar fiecare editie va fi transmisa in direct pe site-ul www.EnjoYTV.ro.

In dans, orice miscare faci, nu mai poti s-o iei inapoi, e comisa, isi atinge sau nu scopul pentru care a fost creata. Abia atunci cand acea miscare are o consecinta ea incepe sa capete sens. Sensul il dam noi, prin atitudine, prin implicare. La romani, miscarile de acest fel sunt o chestiune de rezistenta: cum scoate unul capul, cum ceilalti ii spun «taiati-i capul». In loc sa se ocupe sa creasca, artistul se ocupa sa se apere.” (Vava Stefanescu – intr-un interviu pentru Oltea Zambori)

Vava Stefanescu traieste cu pasiune dansul transformandu-l in vitalitate – „pentru ca inertia este definitia stagnarii, iar miscarea motorul libertatii - si prin creatie spiritele devin cu adevarat libere”. Intr-un interviu realizat de Vlad Mixich, Vava Stefanescu spunea ca miscarea corpului „transmite informatii despre lumea interioara a fiecarui individ.”

Vava Stefanescu este absolventa a Liceului de Coregrafie „George Enescu”. A beneficiat, in anii facultatii, de numeroase burse si rezidente internationale – cu preponderenta in Franta. ”.

Cu peste 25 de creatii originale sau spectacole de autor, Vava Stefanescu a contribuit semnificativ, de-a lungul anilor, la dezvoltarea si promovarea dansului contemporan. Printre spectacolele sale se numara: Swing (2013, TNC), Occupy Vava (2012, TNC), After All (2011, Festivalul Temps d’ Images, Cluj), Cvartet pentru o lavaliera - instalatie coregrafica (2008), Ghetto blaster, (2008, Teatrul Masca Bucuresti), Solo on line (2004, Teatrul National Cluj).

A realizat spectacole coregrafice pentru teatru alaturi de regizori renumiti, dintre care: Woyceck – regia M. Maniutiu, Nascut pentru niciodata – regia Tompa Gabor, Mcbeth – regia David Zinder, O scrisoare prerduta – regia Tompa Gabor, Tragica istorie a doctorului Faust – regia M. Maniutiu.

Spectacolele Vavei Stefanescu au fost prezente in festivaluri internationale prestigioase din Europa, SUA si Japonia.

,,In dans, orice miscare faci, nu mai poti s-o iei inapoi, e comisa, isi atinge sau nu scopul pentru care a fost creata. Abia atunci cand acea miscare are o consecinta ea incepe sa capete sens. Sensul il dam noi, prin atitudine, prin implicare. La romani, miscarile de acest fel sunt o chestiune de rezistenta: cum scoate unul capul, cum ceilalti ii spun «taiati-i capul». In loc sa se ocupe sa creasca, artistul se ocupa sa se apere.”

Dansati cu voi insiva si scrieti-va numele cu diferite parti ale corpului. Habar n-aveti cat de bine o sa va cunoasteti. - (Vava Stefanescu – intr-un interviu pentru Oltea Zambori)

Activitatea sa pedagogica a debutat in anul 1995 ca profesor de dans contemporan la Liceul de Coregrafie (1995-1997), pana in 2001 ca asistent universitar la UNATC, sectia de coregrafie, si a continuat ca profesor invitat la UBB, catedra de teatru (2006-2009).

A sustinut stagii de tehnica de dans contemporan, de compozitie artistica sau seminarii in cadrul unor festivaluri, companii de dans, universitati din tara si strainatate (Irvine University, Drama Department, CA, USA), Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii din cadrul Universitatii Bucuresti, Centrul de arta contemporana Main d’Oeuvre, Paris, Franta, Summer School For Media Science PhD, Mainz, Germania.

Infiinteaza in anul 1999 Centrul Multi Art Dans – considerat primul spatiu profesionist al dansului contemporan. Modul de organizare, actiunile si activitatile Centrului M.A.D. au avut un impact deosebit asupra publicului si au contribuit la semnificativ la consolidarea dansului contemporan in Romania. Centrul M.A.D. a devenit Centrul National al Dansului, institutie pe care Vava Stefanescu o conduce in prezent.

Intre anii 1991 – 1996, a fost dansator in compania „Contemp”, devenind apoi regizor de emisiuni T.V. (1996-1997). A fost coregraf al Teatrului National Cluj-Napoca si director artistic la Centrul National al Dansului Bucuresti.

In anul 2004, la invitatia Ministerului Culturii si Comunicatiilor din Franta, este invitata la lucrarile interne pentru realizarea unei sinteze europene cu titlul „Les politiques de soutien du spectacle vivant en Europe / Synthèse générale, février 2004. In cadrul „Rencontre de Montpellier”, este invitata sa prezinte relatia dintre autoritatile locale si initiativele de dans contemporan din Romania.

Proiectul “Anticorp”, realizat de coregrafa Vava Stefanescu, va deschide noua stagiune a Centrului National al Dansului Bucuresti, continuind astfel programul „Amprenta”. Proiectul „Amprenta” urmareste trasarea unor repere artistice si favorizarea cunoasterii unor artisti, a preocuparilor si a universului lor creativ.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri