16 Septembrie 2016 publicat în Cultura 190 share-uri

Uita-te din nou la acest punct. Este aici. Este casa. Este noi. Pe el toti oamenii pe care ii iubesti, toti cei pe care ii cunosti, toti aceia despre care ai auzit vreodata, orice fiinta umana care a fost vreodata si si-a trait viata. Este agregatul suferintei si fericirii noastre, mii de religii, ideologii si doctrine economice...

Uita-te din nou la acest punct. Este aici. Este casa. Este noi. Pe el toti oamenii pe care ii iubesti, toti cei pe care ii cunosti, toti aceia despre care ai auzit vreodata, orice fiinta umana care a fost vreodata si si-a trait viata. Este agregatul suferintei si fericirii noastre, mii de religii, ideologii si doctrine economice, fiecare vanatoare si fiecare jaf, fiecare erou si fiecare las, orice creator si distrugator de civilizatii, orice rege si taran, orice cuplu de tineri indragostiti, orice mama si tata, orice copil, inventator si explorator, orice invatator, orice politician corupt, orice „superstar”, orice lider suprem, orice pacatos si sfant din istoria speciei noastre, a trait aici – pe un fir de praf suspendat pe o raza de soare. – Carl Sagan, astronom.

8 curiozitati FASCINANTE despre Univers

De pe acest „fir de praf” care in toata imensitatea Universului reprezinta casa noastra Pamant, noi ne-am uitat in toate timpurile cu fascinatie catre stele, iar spatiul ramane mereu, "ultima frontiera: 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

1. Soarelui nostru ii trebuie 225 de milioane de ani ca sa orbiteze in jurul galaxiei

Cand ne imaginam sistemul nostru solar, ne imaginam planetele care orbiteaza in jurul Soarelui, care ar fi un punct fix. Dar de fapt, Soarele orbiteaza in jurul galaxiei la randul sau. Si ii trebuie 225 de milioane de ani ca sa isi sfarseasca o rotatie, ceea ce inseamna ca atunci cand dinozaurii abia incepeau sa evolueze, Soarele era la inceputul calatoriei sale prin Calea Lacteea.

Foto: Soarele in spatiu; By Aphelleon /Shutterstock

2. Zilele lui Venus sunt mai lungi decat anii sai

Aici, pe Pamant suna ca un non-sens, dar pe Venus, zilele sunt mai lungi decat anii fiindca Venus se invarte foarte incet in jurul axei sale (de asemenea este singura planeta din Sistemul Solar care se invarte in sensul acelor de ceasornic). O rotatie a lui Venus in jurul axei sale dureaza 243 de zile pamantene, cu 19 zile mai mult decat ii trebuie lui Venus sa isi termine ciclul in jurul Soarelui.

Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

3. Echipajul Apolo 11 a fost plasat sub carantina

Chiar daca Neil Armstrong si colegii sai de echipa au devenit eroi datorita faptului ca au cucerit Luna, la intoarcerea lor pe Pamant au trebuit sa petreaca 3 saptamani in carantina, aceasta fiind procedura standard pentru toti astronautii care au pasit pe un alt corp ceresc.

4. Cel mai indepartat obiect construit de oameni din Univers este Voyager 1

In acest moment, singurul obiect omenesc aflat in spatiul inter-stelar este Voyager 1 care a fost trimis in spatiu de NASA in anul 1977. Masinaria poarta cu sine un mesaj de pace pentru viata extraterestra ce ar putea-o intalni in drumul sau, cat si muzica din aproape toate culturile locuitoare ale Pamantului.

5. Cantitatea unei linguri dintr-o stea de neutronica cantareste un miliard de tone!

Stelele neutronice sunt obiecte fizice fascinante. Se invart la o viteza mica si sunt incredibil de dense. Oamenii de stiinta au calculat aceasta densitate si au ajuns la concluzia ca o cantitate cat o lingura din astfel de stele, cantareste de 900 de ori mai mult decat piramidele.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Cum vor funcționa grupele de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși în școli din România în ultimii doi ani MAGAZINELE TOMMY JEANS DIN BUCUREȘTI S-AU TRANSFORMAT ÎN HUB-URI CREATIVE PRIN TOMMY JEANS POP-UP EXPERIENCE

6. Exista peste 400 de miliarde de stele in galaxia noastra

Uitandu-ne in sus la cerul instelat, mai ales in natura, acolo unde nu exista poluare luminoasa si atunci cand cerul nu este acoperit de nori, vedem ca spatiul este plin de stele. Noile cercetari arata ca in galaxia noastra sunt peste 400 de miliarde de stele.

Foto: Bilioane de galaxii in univers; By Outer Space /Shutterstock

7. Steaua Nordului se schimba

Steaua care a ghidat pentru mii de ani expeditiile umanitatii se va schimba – dar acest lucru nu se va intampla insa prea curand. In acest moment Steaua Nordului este Polaris, dar in anul 13727, Vega ii va lua locul. Acum 14 mii de ani, cand oamenii se stabileau in America Centrala si de Nord, Vega le ghida calatoriile.

Foto: By Vector FX /Shutterstock

8. Creierul uman este cel mai complex obiect din tot universul

Cu cat oamenii de stiinta descopera din ce in ce mai multe complexitatea universului, cu atat ne simtim mai mici si neinsemnati in toata aceasta vastitate. Cu toate acestea, nimic din ceea ce a fost descoperit pana acum nu se compara cu extraordinara complexitate a creierului uman.

Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Colecția adidas x Marimekko: mișcarea oferă un optimism nelimitat

Idee de articol via Spirit Science

Foto fr si main: By NASA images /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri