22 Martie 2016 publicat în Cultura 228 share-uri

Culoarea albastru este cea mai iubita culoare din lume. 40% dintre oameni spun ca prefera aceasta culoare, albastrul fiind urmat de culoarea purpuriu. Astfel, este aproape de necrezut ca in vremuri antice, oamenii nu observau deloc albastrul.

In Odiseea, Homer descria o mare de „culoarea vinului tulbure”. Cuvantul albastru nu este folosit nici macar o data de Homer in cele aproximativ 12.000 de versuri. Si acest lucru pentru ca oamenii au inceput sa vada culoarea albastru mult, mult mai tarziu, decat alte culori, explica Tech Insider.

Acum 150 de ani, William Gladstone a observat, studiind Odiseea (scrisa in secolul VIII i.Hr.), ca poetul avea moduri neconventionale de a descrie culorile. De exemplu, mierea era descrisa ca fiind verde, iar fierul incins era violet. Cu toate acestea, nu era mentionata culoarea albastru. Aceleasi evidente au fost notate si in privinta altor texte antice. Albastrul lipseste cu desavarsire si din Vedele hinduse de exemplu.

Foto: Pixabay

Albastrul a fost ultima culoare care a aparut in limbile antice cum ar fi chineza, japoneza, ebraica si greaca. Iar inainte de aparitia cuvantului „albastru”, exista dovezi care arata ca oamenii nu vedeau aceasta culoare asa cum o vedem noi astazi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Lazarus Geiger, istoric lingvist, a studiat texte antice si a descoperit un pattern (un sablon) – fiecare cultura a avut la inceput cuvinte pentru "alb" si "negru" sau "intuneric" si "lumina". Urmatorul cuvant in fiecare limba a fost "rosu". Apoi "galben" si mai apoi "verde".

Geiger a fost printre primii care a ridicat intrebari cu privire la legatura existenta intre perceptia culorilor si terminologia care le descrie.

Iata ce observa Geiger in legatura cu absenta unui cuvant care sa denumeasca albastrul, in textele culturilor antice - aici se refera la Vedele hinduse: "Aceste imnuri lungi de mai bine de zece mii de versuri, abunda in descrierea cerurilor. Niciun alt subiect nu mai este evocat atat de frecvent. Soarele si apusurile sale rosiatice, ziua si noaptea, norii si lumina, aerul si eterul, toate acestea sunt descrise din nou si din nou... dar un singur lucru nu vom afla din aceste cantece... si anume ca cerul este albastru." (sursa Wikipedia)

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Foto: Pixabay

Mai tarziu, oamenii au denumit si ALBASTRUL.

Foto: Pixabay

Prima cultura antica care a avut un cuvant petru culoarea albastru a fost cea egipteana. Egiptenii au fost primii care au produs si pigmentul albastru, practic cu 4.500 de ani in urma.

Desene egiptene pe papirus; Pixabay

Chiar nu putem vedea ceva, daca nu avem un cuvant pentru acel ceva? Ca sa raspunda la aceasta intrebare, Jules Davidoff a facut un experiment cu tribul Himba din Namibia. Limba acestui trib nu are cuvant pentru culoarea albastru.

Membrilor tribului le-a fost aratata o diagrama cu mai multe patratele de aceeasi culoare, din care doar unul era albastru; ei au fost intrebati care dintre aceste patratele sunt diferite. Unii dintre acestia nu se puteau decide, iar altora le-a luat mult timp ca sa se hotarasca ce raspuns sa dea:

Dar cand li s-a aratat aceasta diagrama… Toti au raspuns cu repeziciune indicand culoarea diferita.

E aceasta:

Acest trib din Namibia recunoaste doar cinci culori si are o multime de cuvinte care sa defineasca nuante de verde. Asa incat, ei vad lumea putin diferit decat noi, explica Dvidoff.

Davidoff a concluzionat ca fara un cuvant pentru o culoare, este mult mai greu pentru noi sa observam ca aceasta este diferita. Asa incat, chiar daca poate, in vechi timpuri, ochii nostri erau capabili sa vada culoarea albastru, totusi oamenii au observat ca aceasta este diferita, abia mult, mult mai tarziu…

Foto: Pixabay

Foto homepage: Pixabay

Profesorul Jules Davidoff avanseaza aceasta idee si mai mult decat atat, aduce si dovezi, ca noi de fapt construim lumea culorilor si ca intr-o anumita masura, structurile noastre mentale altereaza ceea ce noi vedem.

Un articol via Tech Insider


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri