2 Septembrie 2014 publicat în Cultura 66 share-uri

Romanul 'Ulise' al lui James Joyce se afla in topurile celor mai importante lecturi din toate timpurile. Cu toate acestea, reactiile cu privire la acest roman genial sunt impartite intre aceia care adora aventura lui Ulise si cei care o detesta.

Zilele acestea circula o provocare pe Facebook: "Care sunt cele 10 carti care ti-au placut cel mai tare?"
Dar cati dintre noi au oare curajul sa recunoasca faptul ca, sub nici un chip nu au fost in stare sa duca la bun sfarsit, o carte considerata de catre marea majoritate a fi… geniala!

Ei bine, James Joyce a rupt o "spirala a tacerii" si nu a agreat consensul cu privire la „cat de minunata a fost lectura cartii <> de James Joyce”. Astfel, in anul 1932, Jung a scris un eseu in care isi exprima opinia si mai mult decat atat, i l-a trimis chiar si lui Joyce, insotit de aceasta surprinzatoare scrisoare. Dupa cum scriu mai multe site-uri culturale, Joyce s-a aratat deopotriva deranjat si in acelasi mandru de vorbele reputatului psiholog.

DE LA UN GENIU CATRE UN ALT GENIU

Destinatar: James Joyce
Hotelul Elite
Zurich

 

Draga Domnule,

Ulise al dumitale a prezentat lumii o asa suparatoare problema psihologica pe care in mod repatat am analizat-o din perspectiva unei preuspuse autoritati in chestiuni de psihologie.
 

Ulise s-a dovedit a fi o nuca peste masura de tare, care nu doar ca mi-a fortat mintea la cele mai neobisnuite eforturi, ci de asemenea, mai degraba la peregrinari extravagante (vorbind din punctul de vedere al unui om de stiinta). Cartea ta, pe ansamblu, nu mi-a oferit nici un sfarsit pentru chin si m-am framantat asupra ei timp de trei ani, pana am reusit sa ma asez in ea. Dar trebuie sa iti marturisesc ca sunt in mod profund recunoscator atat fata de tine, cat si fata de opera ta gigantica, fiindca am invatat foarte mult din ea. Nu am sa fiu, probabil, niciodata sigur daca mi-a placut sau nu, fiindca a insemnat prea mult consum de nervi si materie cenusie. De asemenea, nu stiu daca vei gusta ceea ce am scris despre Ulise, fiindca n-am putut sa ma abtin sa spun lumii intregi cat de mult m-a plictisit, cat am oftat, cum am blestemat si cat de mult am admirat. Cele 40 de pagini de alergatura non-stop de la sfarsit este un manunchi de fructe psihologice veritabil. Banuiesc ca bunica Diavolului cunoaste atat de multe despre adevarata psihologie feminina, pe care eu nu le-a stiut.

Nu vreau decat sa recomand acest mic eseu catre tine, ca pe o tentativa amuzanta pe care a avut-o un strain ratacit in labirintul lui Ulise al tau si care s-a intamplat sa iasa de acolo doar unui noroc gol. La toate evenimentele vei putea aduna din articolul meu ceea ce Ulise i-a facut unui presupus psiholog echilibrat.

Cu expresia aprecierii mele profunde,
 

Al tau,
Credincios,

 

C. G. Jung
 

Daca nu ai facut-o deja, poti insa sa incerci si propriile opinii cu privire la Ulise de James Joyce. Cartea poate fi achizitionata si din libraria online Elefant.ro

Foto homepage: Shutterstock.com; carti, romane

Iti recomandam si:

Dialogul genial dintre Einstein si Tagore: Textul pe care trebuie sa-l citesti!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri