21 Iulie 2014 publicat în Cultura 4 share-uri

Eugen Doga este considerat a fi unul dintre cei mai mari compozitori romani in viata. UNESCO a recunoscut valsul 'Gingasa si tandra mea fiara' compus de Eugen Doga si inclus in coloana sonora a filmului cu acelasi nume, drept unul dintre capodoperele muzicale ale secolului XX.

Eugen Doga s-a nascut la data de 1 martie 1937 in satul Mocra din Transnistria si este considerat a fi unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii.

  • „Am invatat de la marele Enescu sa caut muzica pretutindeni, in folclor, in natura, fara prejudecatile snobilor. Degeaba ravnesti sa atingi inaltimile, sa experimentezi o modernitate rece, chinuita, daca nu ai scris nici o piesa miniaturala, ca un diamant mai valoros decat orice taluz zgomotos de zgura. Am descoperit ca oamenii n-au uitat sa viseze la muzica muzicala, sa se bucure, sa se vindece prin ea.” - Eugen Doga

Numele compozitorului este inscris in lista celor 200 de personalitati ale lumii, iar piesele „Gramofon” si „Gingasa si tandra mea fiara” sunt incluse in topul international realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile, scrie Jurnalul.ro.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Leagăn pentru toată copilăria Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Eugen Doga este autorul baletelor "Luceafarul" si "Venancio", cat si a unor lucrari instrumentale, corale, simfonii, cvartete si compozitii muzicale pentru teatru si mai bine de 200 de filme si peste 260 de cantece si romante.

Cantecul "Orasul meu alb" este imnul oficial orasului Chisinau, capitala Republicii Moldova.

O planeta ii poarta numele, ca recunoastere a talentului sau: #10504DOGA

Via site-ul oficial Eugen Doga aflam ca in prezent, compozitorul lucreaza la opera “Dialogurile Iubirii”.

Foto Shutterstock.com; vals, cuplu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri