Oamenii au incercat inca de la inceputurile Crestinismului sa redea tensiunea aceea imensa si drama crucificarii lui Iisus Hristos, pe care o istorisesc Evangheliile. Imaginea aceasta a devenit una dintre cele mai puternice reprezentari din mentalul nostru colectiv, marii maestri ai artei reusind sa redea prin tehnici incredibile, scena sacrificiului suprem savarsit de Iisus, pentru umanitate.

In Istoria artei vestice, momentele biblice au o deosebita importanta pentru evolutia tehnicilor in pictura si sculptura. Pe parcursul secolelor, pictorii au incercat sa redea in moduri foarte profunde scenele cu insemnatate pentru crestini. Ei au facut studii de anatomie, de compozitie, de perspectiva si de coloristica, instrumente necesare pentru a reda cat mai artistic, cat mai profund, cat mai frumos si in acord cu sufletul lor, istoriile din Biblie.

Prin reprezentarea lui "Iisus pe Cruce", marii pictori au incercat sa starneasca emotii puternice in inimile privitorilor, aducand momentul biblic in prezent si provocandu-i pe acestia sa il retraiasca. De asemenea, este interesant sa observati cum, de-a lungul timpului, artistii au recurs la noi si noi mijloace de expresie, ajungand in zona abstractizarii si a conceptualizarii momentului biblic, fara ca subiectul Crucificarii sa isi piarda din intensitatea trairilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui

1. Crucificarea de Fra Angelico, Pre-Renastere

Wikipaintings.org

2. Crucificarea de Giotto c.1320 - Pre-Renastere

Galeria Alte Pinakothek, Munchen Germania; Sursa: www.wikipaintings.org

Opera lui Giotto este vasta si deosebit de importanta pentru evoultia artei. Incredibil pentru perioada aceea, cand stilul bizantin isi mai facea inca simtita prezenta (la acea vreme, pictorii nu aveau cunostinte despre perspectiva, compozitie si nici proportii, iar reprezentarile lor aveau un caracter bidimensional), Giotto a reusit sa redea o atmosfera tridimensionala prin aceasta lucrare. Simti ca realmente, i-ai putea atinge pe protagonisti, le simti durerea si reactiile.

3. Hristos pe Cruce de Matthias Grünewald - detaliu al Altarului Isenheim, c. 1514 - Renastere

Sursa imagine: Wikipaintings.org;

Iata cum, un pictor al Renasterii a reusit sa redea suferinta lui Iisus, iar acesta imagine transgreseaza secole.

4. Iisus pe Cruce si cele Doua Marii - El Greco, 1588 - Renastere tarzie

Wikipaintings.org;

Lucrarea se afla acum la Galeria Nationala din Atena, Grecia

5. Rastignirea de Anthony van Dyck, c. 1622 - Baroc

Wikipaintings.org

Este absolut superba pictura lui van Dyck; Iisus apare singur, traind o incredibila durere. Nori negri de furtuna desavarsesc puterea trairilor umane. IIsus are capul pravalit pe spate, in neputinta, iar natura nu este altceva decat o citire a suferintei. Pentru van Dyck, tonurile inchise ale furtunii sunt un semnificat al dramei crestinatatii.

6. Golgota de Franz Stuck, 1917 - SImbolism

Wikipaintings.org; culorile inchise sunt si aici un instrument prin care este redata drama rastignirii lui Iisus.

7. Hristos galben - Paul Gaugain, 1889 - Post Impresionism

Wikipaintings.org

Daca pentru unii artisti culorile inchise - semne ale intunericului, tragediei, raului, au fost cromatica aleasa pentru a reprezenta rastignirea, la Gaugain vedem un galben aprins, dureros de puternic.

8. Crucificarea de Pablo Picasso, 1930 - Cubism

Wikipaintings.org

9. Hristos al Sfantului Ioan al Crucii de Salvador Dali, 1951 - Suprarealism

en.wikipedia.org

Viziunea lui Salvador Dali asupra Rastignirii lui Iisus, este poate, una dintre cele mai dramatice, datorita perspectivei la care a recurs artistul. Pentru prima data, am putut avea o privire asupra lui Iisus pe Cruce, de sus in jos. Dramatismul momentului este sugerat chiar cu ajutorul acestei perspecticve. Iisus Salvador Dali a marturisit de altfel, ca aceasta imagine i-a fost revelata in vis.

"Este o lucrare de formidabila putere emotiva, o viziune cu totul neasteptata, cutremuratoare si, fireste, de mare indrazneala, caci cuteaza sa substituie viziunii obisnuite a omului (artistului) viziunea unui observator sideral". - Nicolae Steinhardt.

10. Iisus Hristos de Marc Chagall, 1971 - Arta Naiva (Primitivism)

Sursa: Wikipaintings


Iti mai recomandam si:

Istoria unei picturi celebre: Cina cea de Taina, picatata de Leonardo Da Vinci

A fost rastignit: DE CE? Sapte intrebari asupra mortii lui Iisus


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri