31 Ianuarie 2014 publicat în Cultura 391 share-uri

Pentru ca este important sa cunoastem personalitati ce au marcat istoria stiintifica a lumii! Pentru ca despre acesti oameni se vorbeste mult prea putin, cu toate ca numele si munca lor ar trebui sa stea la baza formarii oricarui copil, dar si la baza sistemului de valori al oricarui adult. Vrem sa va vorbim astazi despre: George Emil Palade, Nicolae Constantin Paulescu, Ana Aslan, Henri Coanda si Emil Racovita.

5. Emil Racovita

Emil Racovita este fondatorul biospeologiei

A fost un explorator, speolog, savant, biolog roman. Emil Racovita a fost o personalitate aparte, si datorita meritelor si contributiei sale la dezvoltarea societatii atat din Romania, cat si din strainatate, multe scoli, licee, strazi si institutii ii poarta numele.

Informatii via www.biografia.ro:

S-a nascut la Iasi si a trait in perioada 15 Noiembrie 1868 – 17 Noiembrie 1947. Si-a petrecut copilaria in localitatea Suranesti, judetul Vaslui. A inceput sa studieze la Iasi, unde l-a avut pe Ion Creanga ca si profesor, mai apoi pe Grigore Cobalcescu, urmand liceul “Institutele Unite”. Apoi a continuat sa studieze dreptul la Universitatea din Paris.

In anul 1897 este ales sa participe la o expeditie in Antarctica, la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache, cel din urma fiind si proprietarul vasului. In timpul acestei expeditii, Racovita a facut mai multe cercetari si experimente asupra faunei si a florei, dupa care a contribuit la un studiu intens despre viata balenelor, a pasarilor din Antarctica, si nu in ultimul rand cea a pinguinilor. Vasta expeditie a luat sfarsit 2 ani mai tarziu, in 1899, dupa care au urmat multe alte studii si publicatii in care Emil Racovita a fost implicat, si datorita carora a ajuns sa aiba o deosebita reputatie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

In 1900 a fost angajat ca director adjunct al Laboratorului Arago, si codirector si editor al revistei “Archives de zoologie generale et experimentale”.

In 1904, in tipul unei vizite a celebrei pesteri Cueva del Drach din insula Mallorca, a descoperit un crustaceu, care era primul animal cavernicol intalnit, si care avea multe caracteristici asemanatoare cu animalele marine care se cunosteau la acea vreme.

In 1919 a fost ales sa formeze un institut de cercetari, cu scopul de a descoperi cadre stiintifice. In acest sens, in 1920 a luat fiinta Institutul de Speologie la Universitatea Cluj, fiind primul din lume, de acest fel.
De-a lungul timpului au fost multe activitati in care s-a implicat, cele mai importante fiind: fondarea Societatii de Stiinte din Cluj, fondarea Asociatiei Transilvana pentru propagarea limbii si culturii franceze (“Cercle Ronsard”), membru si presedintele Asociatiei Profesorilor Universitari din Cluj, membru al societatii Astra, presedintele Academiei Romane in perioada 1926-1929, prorectorul si rectorul Universitatii, membrul

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Comisiei Monumentelor Naturii si vicepresedintele Biroului ei stiintific. A predat cursul de biologie generala,studentilor Facultatii de Stiinte si celor de la Medicina, in perioada 1931-1940.

Foto: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri