ghid pentru o viaţă împlinită

Top 10 cele mai frecvente greseli in Limba Romana

'A gresi este omenesc' dar dorinta de a invata tot timpul si de a corecta greselile ne defineste poate, cu mult mai mult, ca oameni.

4. A. E gresita aceasta modalitate de a conjuga verbul “a crea”

eu crez sau
tu crezi
el creaza
creerea/creearea/creiarea lumii

Este corect:

eu creez
tu creezi
el creeaza
crearea lumii

De ce?

Verbul a crea, desi aparent se termina in -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar radacina este cre-. Pentru usurinta, conjugati-l ca si pe a lucra, inlocuind lucr- cu cre-: eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-eaza/cre-eaza etc. Formele crezi sau crez, creaza apartin verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte doua, forme populare ale aceluiasi verb: eu crez, el/ea/ei/ele sa creaza.

B. De asemenea este gresit „Eu creiez”.
Si formula gresita „Eu agreiez” este des intalnita.
Dar spunem corect „Eu agreez”.

De ce?

Numai daca infinitivul verbului se termina in -ia (a intemeia, a incleia), atunci litera -i- apare si in formele conjugate: eu intemeiez/incleiez.

5. Este gresit sa spui Ploua in continuu”.
Este corect sa spui Ploua incontinuu”.
Este correct sa spui “Romania este in continuu progres”

De ce?

"Incontinuu/incontinuu" este adverb (echivalent cu mereu, intruna, neintrerupt), usor de recunoscut, deoarece determina un verb.

Constructia "in continuu" apare atunci cand "continuu" e adjectiv, deci determina un substantiv. Functia de adjectiv este confirmata si de caracterul flexibil al cuvantului – "in continuu progres"; "in continua dezvoltare" –, dar si de mobilitatea sintactica: "in continuu progres/in progres continuu".

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Top 10 cele mai frecvente greseli in Limba Romana.


Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.