11 Octombrie 2013 publicat în Cultura 7 share-uri

'A gresi este omenesc' dar dorinta de a invata tot timpul si de a corecta greselile ne defineste poate, cu mult mai mult, ca oameni.

4. A. E gresita aceasta modalitate de a conjuga verbul “a crea”
 

eu crez sau
tu crezi
el creaza
creerea/creearea/creiarea lumii

Este corect:

eu creez
tu creezi
el creeaza
crearea lumii

De ce?

Verbul a crea, desi aparent se termina in -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar radacina este cre-. Pentru usurinta, conjugati-l ca si pe a lucra, inlocuind lucr- cu cre-: eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-eaza/cre-eaza etc. Formele crezi sau crez, creaza apartin verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte doua, forme populare ale aceluiasi verb: eu crez, el/ea/ei/ele sa creaza.

B. De asemenea este gresit „Eu creiez”.
Si formula gresita „Eu agreiez” este des intalnita.
Dar spunem corect „Eu agreez”.

De ce?
 

Numai daca infinitivul verbului se termina in -ia (a intemeia, a incleia), atunci litera -i- apare si in formele conjugate: eu intemeiez/incleiez.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

5. Este gresit sa spui Ploua in continuu”.
Este corect sa spui Ploua incontinuu”.
Este correct sa spui “Romania este in continuu progres”
 

De ce?

"Incontinuu/incontinuu" este adverb (echivalent cu mereu, intruna, neintrerupt), usor de recunoscut, deoarece determina un verb.

Constructia "in continuu" apare atunci cand "continuu" e adjectiv, deci determina un substantiv. Functia de adjectiv este confirmata si de caracterul flexibil al cuvantului – "in continuu progres"; "in continua dezvoltare" –, dar si de mobilitatea sintactica: "in continuu progres/in progres continuu".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri