4 Octombrie 2013 publicat în Cultura 50 share-uri

Istvan Teglas este unul dintre cele mai interesante personaje din arta contemporana de astazi. Pe Istvan il puteti vedea in diverse proiecte – teatru, teatru independent sau dans contemporan. Este un artist complex, care transmite pe scena, o sensibilitate aparte.

Dance a playful body este un spectacol de dans de Andreea Novac, in care il vedem pe Istvan Teglas performand emotionant. Spectacolul va fi prezentat in data de 7 octombrie, ora 20.00 la Teatrul Odeon, iar intrarea este libera. Este un eveniment important, in contextual in care Dance a Playful Body este unul dintre cele mai bune spectacole de dans contemporan, create in spatiul autohton in ultimii ani.

"Dance a Playful Body este un spectacol de dans, in aceeasi masura in care este si un exercitiu de actorie, fixat si clar articulat prin limbajul corporal.” - Cristiana Gavrila, Revista Teatrul Azi

Corpul, ca un desen abstract

“Dansul contemporan si-a asumat aproape toate mijloacele teatrului, a alunecat insistent si, de multe ori, asumat in zona performance-ului, loc de unde isi permite sa experimenteze granita fragila dintre realitate si fictiune, impingand limitele corpului de la performanta estetica la rezistenta fizica. Dance a Playful Body, spectacolul creat de coregrafa Andreea Novac si actorul Istvan Teglas, se desprinde din aceasta tendinta printr-un surplus de cautare la nivelul limbajului.

Corpul intreg se arata ca un desen abstract, caruia actorul ii suprapune emotie si ii da sens dramatic prin gest, intr-o conventie pur teatrala. Corpul pare a se teme de propria lui prezenta, dar si de pericolul imaterialitatii sale, pentru ca ni se prezinta de fiecare data ca individualitate care se topeste si se incarneaza la vedere. Realitatea este verificata, prin gest, intr-un intreg proces de redescoperire a carnalului. Miracolul fizicalitatii este redat cu privirea ludica si naiva a unui copil uimit in fata trupului sau si, astfel, corpul devine purtatorul unor inepuizabile surse de umor.

Foto: Ionut Staicu

De cealalta parte, depersonalizarea si cautarea unui posibil „eu“ se intampla intr-o revolta a corpului. Fiecare particica de carne isi cere dreptul la existenta. Firul dramaturgic este dezvoltat pe urmele unui corp ascuns, fara chip si identitate, care, apoi, poate imbraca multe masti sociale sau individuale.

Spectacolul este decupat ca o privire, din aproape in aproape, asupra corpului, nuditatea fiind incadrata in firescul si discretia gesturilor. Nu este nimic vulgar in trupul dezbracat sub ochii spectatorilor, nici macar atunci cand functiile senzuale sau sexuale sunt cele care se exprima. Istvan Teglas incearca (si reuseste) un fel de „disectie“ corporala in acest spectacol, iar expresivitatea actorului duce cu gandul mai degraba la un „corp poetic“ decat la un „trup expus“. Un brat impletit cu gesturi poate deveni o masca la fel de concludenta ca o grimasa expresiva a fetei. De fapt, ideea majora tine de prezenta, de corpul care devine semn si de continua reinventare a acestuia, in functie de diversi stimuli (o saltea gonflabila, o melodie, o tigara sau o stare cotidiana). (…)

Andreea Novac l-a provocat pe Istvan Teglas sa mearga spre o zona destul de putin experimentata la noi: cea a dansului care apeleaza la experienta si tehnica actorului, si cea a teatrului ce poate fi incifrat in limbajul dansului. Intr-un interviu, Istvan Teglas imi povestea ca nu stie „daca este actor, sau dansator“. Probabil ca o parte din raspuns este prelungita in acest spectacol, incadrat la categoria dans contemporan, despre care David Esrig povestea ca atunci cand l-a vazut a fost impresionat de „prezenta puternica a actorului“.

Spectacolul “Dance a playful body” de Andreea Novac cu actorul Istvan Teglas ca unic protagonist se joaca fara bilet, dar cu rezervare, luni, 7 octombrie, ora 20:00, la Teatrul Odeon, Sala Studio. Rezervarile se fac in ziua spectacolului la adresa de email lavinia.sirbulescu@bmeia.gv.at inainte de ora 16.00.



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri