Nimeni nu este fara de pacat (nici macar jurnalistii) atunci cand vine vorba de greseli!

1. Patetic

PATÉTIC, -A, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emotioneaza, impresioneaza, induioseaza; plin de emfaza, de afectare.

In limba engleza cuvantul “pathetic” desemneaza o persoana jalnica, demna de mila, avand un sens diferit de cel originar. Folosirea cuvantului patetic cu sensul englezesc, desi foarte raspandita, este gresita!

2. A (se) focusa

FÓCUS s.n. 1. Bacterii, localizate cel mai adesea in gura si faringe, care raspandesc in sange focare de infectie. 2. Focar, la lentile si oglinzi. [Cf. germ. Fokus, fr. focus].

Nu exista verbul "a (se) focusa" in limba romana. Provine din limba engleza si este recomandat sa folositi "a focaliza" in schimb.

3. Facilitate


FACILITÁTE s. f. 1. insusirea a ceea ce este facil (1); usurinta. 2. In engleza facility/facilities are si sensul de complex (de cladiri), baza (sportiva) etc. Folosirea cuvantului cu acest sens in limba romana este gresita.

Gresit: Hotelul iti pune la dispozitie toate facilitatile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

4. A agrea

AGREA, agreez, vb. I. Tranz. A vedea cu ochi buni, cu simpatie pe cineva.
“To agree” in engleza inseamna “a fi de acord”.

Gresit: Am agreat cu administratorul sa ne vedem diseara.

5. Presiune

Expresia "a pune presiune" este folosita in mod gresit, cel mai probabil fiind vorba despre o traducere din limba engleza a sintagmei "to put pressure".

Corect in limba romana ar fi folosirea verbului "a presa" sau a sintagmei "a creat presiune".

Iti recomandam sa citesti tot articolul TOP 10 cuvinte care sunt folosite GRESIT pe 9am.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri