15 Mai 2012 publicat în Cultura 24 share-uri

Statuia lui Traian amplasata pe treptele Muzeului National de Istorie a devenit in scurt timp unul dintre cele mai actuale subiecte de discutie dar si subiect de haz. De-acum, vestita statuie a ajuns si in presa straina si... din pacate isteria provocata in jurul ei a condus la o noua simbolistica: cea a cainilor vagabonzi.

Totusi, sa nu cadem in sentimente negative legate de sarmana lupoaica din bratele lui Traian din bronz, caci, daca stam bine sa ne gandim, toate glumele care insotesc ansamblul sculptural au devenit un fenomen chiar simpatic.

Mai intai de toate insa, sa facem o scurta analiza a acestei lucrari... Veleitatile mele artistice m-au ajutat inca de la inceputul „scandalului” sa fac o prima radiografie a statuii. Caut fotografii si incep analiza: „Din punct de vedere compozitional, lucrarea este corect executata. Mai mult decat atat, simbolistica pe care o poarta cu sine, este importanta – motive dacice si romane sunt imbinate pentru a transmite un mesaj despre nasterea poporului roman”. Ok paana aici, "nu vad de ce lumea este chiar asa de revoltata".

Nici inrositul obrajilor in fata nuditatii lui Trian nu ma impresioneaza: "Romanii nu isi exerseaza pudibonderia atunci cand trebuie". Pe mine ma revolta mai tare abundenta imaginilor sexualizate la TV, de exemplu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională

Oricum, e clar ca lucrarea nu ma atrage deloc... nu as merge pana acolo unde sa afirm despre aceasta statuie a lui Traian ca este o capodopera, nu ma impresioneaza asa cum reuseste sa o faca o sculptura de Antony Gormley de exemplu. Si ce-i drept, in partea din stanga, sarpele arata mai degraba a carnat. Cu toate astea, nici nu ma revolta foarte tare amplasarea unui ronde-bosse in spatiul public.

In alte tari, lucrari de arta contemporana sunt in toate colturile oraselor. Iar rolul unei lucrari de arta contemporana nici nu e neaparat acela de a placea, de a starni extaz mistic ca in fata Giocondei. Da, ne putem pune si justa problema a costului lucrarii, intr-un moment cand poate arta avea nevoie de finantare in alte domenii!

Totusi, euforia si umorul care a inceput sa erupa dupa amplasarea lui Traian, ar trebui sa le consideram un fenomen tare interesant. Ceva ce ne este caracteristic doar noua, romanilor si care poate ca a mai fost probat, candva, in perioada "Gloriei Comuniste". Putem sa ne mandrim cu un asemenea simt al umorului debordant. Au aprut o sumedenie de parodii si glume la adresa lui Traian. I-au fost dedicate o sumedenie de pagini de Facebook care strang laolalta ultimele poante la adresa lupoaicei cu o coada de sarpe dacic si a lui Traian. Doua exemple mai jos:

https://www.facebook.com/StatuiaLuiTraian

https://www.facebook.com/TraianUrban


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri