1 Februarie 2012 publicat în Cultura 143 share-uri

Doina Pauleanu, critic de arta si in acelasi timp directoarea Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului, o istorie plina de farmec: 'Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra', pe care va invitam sa o descoperiti.

Garbo.ro: Cum este structurata cartea pe care ati scris-o?

Doina Pauleanu: Este structurata pe capitole, dedicate celor trei cladiri cu functii de cazinou date in folosinta succesiv in 1880, 1892 si 1910, edililor si arhitectilor, disputelor de epoca, balurilor, spectacolelor si jocurilor de noroc, antreprenorilor, victimelor si castigatorilor, deci micii istorii, cu oamenii, faptele, visele, iluziile sau sperantele lor.

Garbo.ro: Ce fel de perioada istorica marca portul maritim Constanta atunci cand a fost construit cazinoul?

Doina Pauleanu: Era, de fapt, perioada de constructie a portului modern, terminat tot la sfarsitul acestei decade si i se datoreaza in mare parte; daca nu ar fi existat priceperea tehnica si utilajele folosite la constructia portului, faleza si promontoriul cazinoului nu s-ar fi putut construi, sau ar fi depasit orice previziune bugetara; Anghel Saligny a proiectat nu numai portul (mai inainte chiar podul de peste Dunare care a legat Dobrogea de tara), ci si faleza cu promontoriul sau (din punct de vedere tehnic, ideea lui Saligny a fost pusa in opera de colectivul pe care l-a condus multa vreme).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea Accesorii perfecte pentru Paște de la CCC Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine

Garbo.ro: In ce stil arhitectural se incadreaza cladirea Cazinoului?

Doina Pauleanu: In stilul Art Nouveau, deprins de arhitectul Daniel Renard in perioada studiilor sale la Paris.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri